[Winterswijk]

De bijzondere keus aan overnachtingsmogelijkheden maakt de Winterswijkse Camping Vreehorst populair, zeker ook bij de oosterburen. De Skycabin als ’hoogstaande’ overnachtingsmogelijkheid zorgde zelfs voor een ANWB-nominatie voor beste camping.

Tekst: Gerard Menting Foto’s: Janette van Egten

De onderscheiding kregen campingeigenaren Jan en Christel van der Heide net niet. Dat ze als een van de slechts twee Gelderse recreatiebedrijven genomineerd waren door de nationale toeristenbond is ook al een mooie onderscheiding, vinden ze. In 2021 won de camping wel de prijs voor beste camping, maar dan van de Duitse organisatie camping.info. “Die is op basis van klantbeoordelingen, daar waren we ook heel blij mee”, vertelt Christel.

De dertien hectare grote camping telt uiteenlopende accommodaties die verhuurd worden. Diverse glampingtenten, waarin je luxe kampeert met alles erop en eraan, verschillende types chalets en nu voor het tweede seizoen de Skycabin. Daarin logeer je op vier meter hoogte in een buisvormige ruimte, met uitzicht over de bossen en landerijen in het Nationaal Landschap Winterswijk.

De helft van de campinggasten verblijft op Camping Vreehorst met een camper, voor andere gasten zijn diverse typen tenten en chalets beschikbaar.

Leuk ontwerp

Eigenlijk was het een gastenverblijf voor de begane grond, legt Jan uit. “We zagen deze op een show in Birmingham en vonden het meteen een leuk ontwerp. Het zou een plek krijgen aan de achterzijde van het terrein, maar op het land daarachter wordt mais verbouwd, daar kijk je dan tegenaan. Het wordt gemaakt door een Engels bedrijf, ik vroeg aan de eigenaar of de cabin niet omhoog kon? Dat vond hij een mooi idee, zo kregen wij als eerste de Skycabin. Nu zie je ze ook bij andere campings.”

Het ontwerp is overigens van een Nederlander, die tien jaar bij de NS heeft gewerkt. Dat zie je binnen ook terug, vult Christel aan. “Het interieur doet je wel denken aan treinen, zoals de rugleuning van de bank die je naar boven kunt klappen om een stapelbed te worden.” Met een wenteltrapje kom je binnen. “Het is hele leuke plek voor een paar nachtjes, maar wat beperkt om drie weken te verblijven.”

Vader Age van der Heide begon vijftig jaar geleden met de camping, vertelt Jan. “Dit was een stukje bos, waar veldjes in uitgehakt zijn. Dat kon toen nog zo.” Gemikt werd op Duitse gasten, die een jaarplaats zochten. Na de dood van zijn vader nam hij het over, waarbij hij toewerkte naar een echt toeristisch bedrijf. Het aantal vaste staanplaatsen werd langzaam gesaneerd om meer ruimte te maken voor kamperen. Er zijn nu nog zo’n 50 vaste plaatsen met daarbij 30 huuraccommodaties en 200 kampeerplaatsen. Een deel van die plaatsen heeft de beschikking over privé-sanitair.

Binnen- en buitenbad

Waardering krijgt de camping voor de ruime opzet en de voorzieningen die de gasten wordt geboden. Voor de omvang van de camping is het aantal faciliteiten uitzonderlijk omvangrijk. Zo heeft de Vreehorst zowel een binnen- als een buitenbad, inclusief grote glijbaan. Op meerdere plekken zijn sport- en speelgelegenheden zoals een pumptrackbaan, een voetbalveldje en een grote speelvijver. In de zomermaanden is er een animatieteam voor de jongere kinderen.

“Je zit hier midden in het Nationale Landschap Winterswijk en bent zo in het centrum van Winterswijk. Ook kampeerwinkel Obelink is dichtbij, een ideale slechtweeraccommodatie”, glimlacht Christel. “Onze gasten kunnen daar zo een dagje doorbrengen.” Het zorgt ook voor extra bezetting in de weekeinden, van kampeerliefhebbers die verder weg wonen. Voor een bezoek aan Obelink verblijven ze een of twee nachtjes op Camping Vreehorst. “We waren aanvankelijk bang dat dit ten koste zou gaan van de weekbezetting, maar dat is geen probleem.”

Hele jaar op pad

Kamperen zit nog steeds in de lift, merken Jan en Christel. Dat komt ook door de verlenging van het seizoen. Op circa de helft van de kampeerplekken staan tegenwoordig campers en dat deel groeit nog steeds. “Voor Duitsers is het heel gewoon om het hele jaar door met de camper op pad te gaan”, verklaart Christel. “Er zijn ook steeds meer Nederlandse camperaars die langer in het jaar gebruik maken van de camper. Die kun je zo pakken en een weekje of weekeinde mee op stap gaan. Met een caravan kun je minder makkelijk opstarten, die moet je vaak eerst uit de stalling halen, schoonmaken en inpakken.”

Boekingen voor de zomermaanden komen al flink op gang. De aandacht die ze krijgen bij zo’n ANWB-verkiezing helpt daar zeker bij. Voor Camping Vreehorst zijn de Duitse gasten zeker zo belangrijk, daar richten ze online ook hun reclame op. “De helft van de boekingen zijn van Duitse gasten”, schat Christel.

Buiten de receptieruimte is al hard gewerkt om de bestrating en aanplant rond de zwembaden te vernieuwen. “In de wintermaanden investeren we in de camping”, legt Jan uit. “Het voorplein wordt helemaal nieuw ingericht. Er kom een nieuw paviljoen met daarin de receptie en de horeca. Dit gebouw krijgt een andere functie. “Ook de wifi wordt verbeterd door nieuwe masten te plaatsen.’ Jan, lachend: “Je kunt tegenwoordig beter het water eraf hebben dan de wifi.”