Luuk te Plate is 22 jaar en beoefent kempo. Dat doet hij op hoog niveau, hij werd bijvoorbeeld tweede op het wereldkampioenschap in Portugal.  In gesprek met een ambitieuze jongeman uit Lichtenvoorde die verschillende werelden wil ontdekken.

Kempo is een Aziatische vechtkunst die verschillende disciplines kent. Oorspronkelijk ontstaan bij de Shaolin-monniken in China, door de jaren heen zijn er verschillende varianten ontstaan. “Ik beoefen de Shaolin-kempo, daar zitten iets traditionelere traptechnieken in”, legt de Lichtenvoordenaar uit. Hij begon ooit met de verdedigingssport in zijn woonplaats. “Intussen train ik voornamelijk in Borculo en Lochem, maar ik doe thuis ook veel oefeningen.”

Kempo staat bekend om zijn traptechnieken en de balans van handen en voeten. Doel is onder meer om geest en lichaam met elkaar in de juiste balans te trekken. Discipline en respect zijn hiervoor onontbeerlijk. Begonnen als jochie, inmiddels werd de 22-jarige jongeman al eens Europees kampioen in Düsseldorf, hetgeen hij als zijn mooiste wedstrijd bestempelt. “Dat vond ik mooier dan tweede worden op het WK.”

Komt het betreffende WK ter sprake, dan moet Te Plate immers een beetje lachen. “Om eerlijk te zijn, de organisatie maakte er een beetje een zooitje van, verschillende groepen werden door elkaar gehaald.”

De liefde voor de verdedigingssport, waarbij ook wapens als stokken en messen gebruikt kunnen worden, zit diep. “Zo vind ik het ook leuk om les te geven. Dat doe ik dan ook al”, stelt Te Plate niet zonder trots. Het leukste vindt hij onder meer het sparren. “Dan wordt namelijk duidelijk of je geleerde technieken werken, doel is dan om de de controle te krijgen op de aanval die je te verwerken kunt krijgen.”

In de toekomst zou Te Plate graag eens naar Japan gaan. Niet om de kempo-wereld daar te veroveren, maar om een andere reden. “Ik zou graag ervaren hoe de Japanners deze sport beleven. Hoe ze trainen, wat ze ervoor laten. Dat lijkt me enorm interessant.”

Om verder te komen in de Kempo-sport is Te Plate ook deel gaan nemen aan karate-trainingen. “Ik denk dat dit goed is voor de afwisseling. Die variatie heb ik wel nodig. Intussen draag ik de eerste zwarte dan.”

Geef hem geen teamsporten waarbij je moet wachten of je teamgenoot wel het beste uit zichzelf haalt. Individueel punten halen met geoefende technieken is voor Te Plate zijn way of life. Hij zal de komende tijd echter een stapje terugdoen. “Ik word vader, we gaan verhuizen binnen Lichtenvoorde en ik heb natuurlijk nog mijn opleiding”, stelt hij onomwonden. “Dan moet je eenvoudigweg sommige keuzes maken.”

‘Verliefd op de geur van diesel bij vrachtwagens’

Luuk te Plate is niet alleen in het kempo bedreven. Als bedrijfswagenmonteur is de Lichtenvoordenaar ook op zijn plek. “Ik vind storingsdiensten geweldig, opgeroepen worden en vooraf niet weten wat je aantreft,”

Te Plate heeft een bovenmatige interesse in vrachtwagens die op waterstof moeten gaan rijden. “Maar dat staat hier in Nederland nog in de kinderschoenen. Op dit moment vind ik de geur van diesel bij vrachtwagens nog geweldig.”

Waterstof zal de toekomst worden op het Nederlandse wegennet. Te Plate: “Ik ben erg nieuwsgierig naar hoe zich dat het komende decennium ontwikkelt.”