[Persbericht]
Lichtenvoorde
Zeg je fotografie dan denk je tegenwoordig aan digitale camera’s of misschien zelfs de smartphone. Toch ligt de passie van Lawrence Mooij uit Lichtenvoorde bij de analoge oorsprong van fotografie. Hij dook in de wereld van ‘wet plate fotografie’ en is al een tijdje in de weer met glazen en aluminium platen, chemie, zilver en traditionele balgcamera’s. Zijn foto’s hebben nu een plekje gekregen in een ‘eigen’ magazine.
Bijna iedereen voelt zich tegenwoordig een fotograaf. Een plaatje schieten met je smartphone, filtertje eroverheen op Instagram en het lijkt heel wat. Maar dat is niets vergeleken met het werk van Lawrence Mooij uit Lichtenvoorde. Sinds 2007 is hij werkzaam als fotograaf onder de naam Dutchfoto. Al sinds zijn twaalfde is Lawrence gefascineerd door alles wat met fotografie te maken heeft. Hij werd tijdens een basisschoolopdracht namelijk op pad gestuurd met een camera.
Natte plaat fotografie
Natuurlijk werkt Lawrence digitaal, maar zijn passie ligt bij de ouderwetse analoge manier van fotograferen. In zijn studio in Lichtenvoorde maakt hij intieme portretten op groot formaat aluminium- of glasplaten. Hij is een van de weinige fotografen die zich nog toelegt op ‘wet plate fotografie’. Er komt namelijk heel wat kijken bij één van de oudste fotografietechnieken. Geportretteerden moeten bijvoorbeeld lang stilzitten (daarom wordt er vaak gebruik gemaakt van een hoofdsteun) en foto’s moeten direct ontwikkeld worden. De oude technieken en camera’s leveren hele bijzondere beelden op.
Werk tijdens corona
De beelden van Lawrence zijn zo origineel, dat ze nu een plek hebben gekregen in een speciaal magazine over wet plate fotografie. Niet helemaal toevallig. Als freelance fotograaf werkte Lawrence al voor contentmarketingbureau Geen Blad voor de Mond uit Enschede. Toen tijdens de coronacrisis opdrachten wegvielen, besloot het bureau te starten met DCMNT, documentaires in magazinevorm. De ‘wet plate’ portretten van Lawrence’s hand vielen zo in de smaak, dat er een speciaal magazine over deze vorm van fotografie werd uitgegeven.

En zo kregen onder andere portretfoto’s van Lawrence van De Slag om Grolle, een evenement in het Achterhoekse Groenlo, een plekje in het magazine. Het DCMNT neemt je mee in de geschiedenis van fotografie. Bij de spectaculaire foto’s schreef Geert Hilferink passende verhalen. De cover wordt gesierd door een foto van de bekende kunstenaar Jan Cremer, die Lawrence toevallig voor zijn lens kreeg.
Eigen naam op de cover
Het leuke van ‘Wet Plate fotografie’ en alle andere DCMNT-magazines is dat je ze kunt personaliseren. Elk exemplaar wordt afzonderlijk gedrukt met een zelf te schrijven voorwoord en een naam op de cover. Ook is er een persoonlijke foto bij het voorwoord te plaatsen. Dat maakt het een uniek cadeau voor liefhebbers van fotografie in de familie of kennissenkring.
Bovendien steunt elke dcmnt-aire een goed doel, in dit geval Stichting Earlybirds. Een stichting die professionele foto’s maakt van prematuur geboren kindjes in het ziekenhuis. Van ieder verkocht exemplaar gaat een euro naar de stichting.