[Winterswijk]

Geef Malou Rensink een hockeystick en een bal en voor je het weet, gooit ze zowel stick als bal in de lucht. Zelf tolt ze om haar as, vangt de stick op en een fractie van een seconde daarna landt de bal op haar stick. Dankzij haar perfecte beheersing van de Stickflip, Indian Dribble en Rondje om de wereld werd Malou op 6 augustus Nederlands kampioen Hockey Skills.

Tekst en Foto: Feikje Breimer

In de tuin van haar huis in Winterswijk oefent Malou (14) haar swingback met een bal aan een elastiek. Stoppen-slaan, stoppen-slaan, net zo lang tot het nóg beter gaat. Toen ze op Instagram filmpjes van topper hockey-skills Lola van der Meer zag, wist ze het zeker. Dat wil ik ook! Lola gaf haar tips tijdens haar bezoek aan het EK Hockey in 2019 in Antwerpen. “Je kan echt alles wat je maar wil doen met die stick!” legt Malou enthousiast uit. “Het gaat erom dat je de stick en de bal gooit en weer opvangt. Als ik dan zie dat het record op drie flips met de stick staat dan ga ik oefenen tot ik vier en daarna vijf flips kan maken met de stick voor ik de bal weer opvang.”

Balbeheersing

Als peuter liep Malou al rond met een babystick en ging ze met haar ouders mee naar hockeytrainingen en wedstrijden. Ze speelt fanatiek hockey bij WMHC Avanti bij de meisjes A2 en wil absoluut doorgaan voor het Nederlands elftal. En al zou je dat als leek niet verwachten, de beheersing van stick en bal in de lucht komt van pas bij de gewone hockeywedstrijden. “Het gaat om de balbeheersing, door de trucs die ik oefen in de lucht merk ik dat ik bijvoorbeeld grondtrucjes zoals de dummie beter beheers.” Op het gras laat Malou razendsnel de dummie zien, een schijnbeweging waarbij ze doet of ze naar links slaat maar de bal gaat naar rechts. Ze legt de manier waarop ze dit doet graag uit. Twee keer per week geeft Malou les aan de Meisjes F1. Na afloop van de training is het inmiddels vaste prik; vijf tot tien meisjes staan op een rijtje skills te oefenen. “Dat is zo leuk om te doen! Dan staan er tien op een rij de bal hoog te houden. Of ik leg Rondje om de wereld uit. Iedereen kan dit leren, als je maar oefent. Als ik het Rondje om de wereld uitleg dan verdeel ik de hele oefening in stukjes.”

Grondig leren

Geduldig leg Malou stap één en stap twee uit, oppakken en opgooien. Hoe hou je de stick vast en waar vang je de bal? Net zo lang tot het hooghouden lukt, waarna stap twee volgt. Wat stap drie is? Stap één en twee gecombineerd. Oefenen en herhalen en kunnen omgaan met een tegenvaller. Grinnikend pakt Malou haar mobiel en laat één van haar bloopers zien. Mét geluid, want dan hoor je de pok! zo goed waarmee de hockeybal op haar voorhoofd landt in plaats van op de stick. Ja, beaamt Malou, ze is zeker fanatiek. Of het nou om een proefwerk gaat voor school, “Ik kan echt niet slapen als ik dat niet heel grondig heb geleerd”, of een nieuwe truc. “Ik kan niet stilzitten en niks doen, als er een gaatje is in de dag dan vul ik dat op met hockey. Jammer genoeg voel ik dat nogal in mijn enkels, dit voorjaar liep ik een scheurtje in mijn enkelbanden op. Gek genoeg vond ik de oefeningen van de fysiotherapeut ontzettend saai. Toen heb ik ze maar gecombineerd met de hockey-skills. Zat ik in de voorjaarsvakantie met mijn enkel omhoog voor de tent de stick en bal omhoog te gooien.”

Windkracht zeven

Voor de Nederlandse kampioenschappen stuurden alle deelnemers voor de voorrondes filmpjes in waarin ze het tegen elkaar opnamen. De finales waren live in Den Haag op het terrein van het Olympic Festival. De omstandigheden waren niet optimaal weet Malou nog goed. “We speelden buiten met windkracht zeven, maar boven ons hoofd was wel een dak. Daardoor kon je geen hoge ballen gooien en alle andere ballen werden uit koers geblazen. Maar de omstandigheden waren voor iedereen hetzelfde. Het was vooral een gezellige dag. Uiteindelijk is hockey een teamsport, je gunt elkaar dat het goed gaat. Toen ik terug was op de camping wist iedereen al snel dat ik Nederlands kampioen ben geworden. Kinderen vroegen of ik met ze op de foto wilde en de burgemeester kwam langs. Poe! Al die aandacht is wel wennen. Zal ik voor de foto de beker op mijn hockeystick laten balanceren?”