[Beltrum]

Na zes jaar preses te zijn geweest van de Stichting Survival Beltrum ruilt Mark Ribbers (39) uit het survivaldorp de voorzittershamer in voor de hamer van de nationale survivalbond. Over uitdagingen, de sport en de survivallende jeugd op de oefenbaan in Beltrum.

Tekst: Remko Alberink Foto’s: Marcel Houwer

Zelf kan hij zijn eerste run nog goed heugen. “De finish op dat volle Mariaplein, dat voelde aan als een warm bad. Ik had me heel goed voorbereid en was achterin de twintig toen ik mijn eerste survival deed. De eerste keer finishen met dat rode bandje als teken dat je alle hindernissen onderweg hebt afgelegd, dat is echt wel mijn mooiste survivalmoment ooit.”

Nadien zou hij de ‘tocht der tochten’ in survivalland nog zes keer lopen. Beltrum staat bekend als een tocht van dik twintig kilometer met heel veel hindernissen. “Een paar keer heb ik de run gemist door een blessure. Verder doe ik mee aan survivals in de buurt, Gendringen, Neede, Dinxperlo en ook gaan we vaak naar Bathmen toe.”

Zes jaar geleden werd de Beltrummer gestrikt om voorzitter van de organisatie te worden. “Een erg leuke job om met vele bekenden te mogen organiseren.”

De run op 9 januari 2022 wordt zijn afscheid in Beltrum. “Toen men afgelopen zomer vernam dat ik hier ging stoppen, werd ik benaderd om voorzitter van de nationale bond te worden. Daar heb ik even goed over nagedacht en ik heb besloten die uitdaging aan te gaan. De Algemene Ledenvergadering heeft recent besloten mij te benoemen.”

En dat is geen kleine klus. “Nu vertegenwoordig ik de belangen van ruim 15.000 leden. Gelukkig is er naast een bestuur ook een bondsbureau met heel goede mensen, die nemen de uitvoerende werkzaamheden voor een groot gedeelte op zich.”

De survivalbond is een snel groeiende vereniging. “En dus moet je die groei ook begeleiden. Daarnaast is het belangrijk een eigen identiteit te houden. Je ziet obstacle runs ontstaan en mud-runs, daarnaast heb je natuurlijk onze eigen survivals, waarbij conditie, uithoudingsvermogen en kracht centraal staan.”

Hoewel Ribbers als voorzitter in Beltrum vertrekt, blijft hij wel degelijk betrokken. “Ik heb naast het voorzitterschap ook tal van uitvoerende functies, die blijf ik gewoon doen. Het is daarnaast geweldig om gewoon in de klei te staan en hindernissen te helpen bouwen.”

De afgelopen periode is het survivalvuurtje in Beltrum nog harder gaan branden. “Naast de ruim honderd jeugdleden hebben we nu ook ruim tweehonderd seniorenleden”, stelt Ribbers. “Dat zijn ook mensen van boven de 50 die een eerste kennismaking met de sport hebben gehad. Door corona heeft het individueel sporten en zeker ook de survivalsport een enorme extra aantrekkingskracht.”

De mooie trainingsaccommodatie op sportpark De Sonders helpt ook. “We trainden eerst in het bos, maar deze accommodatie is toch een stuk toegankelijker. Dat merk je aan de toeloop van leden.”

Terug naar zijn nieuwe functie, voorman van de survivalbond. “Ik verwacht dit meerdere jaren te kunnen blijven doen”, schetst de Achterhoeker. “Ik heb er in ieder geval heel veel zin in. Voor een jaar moet je er sowieso niet aan beginnen. Mijn termijn is eerst voor drie jaar, maar als het goed gaat, kun je herkozen worden.”