[Velswijk]

“Annemaria Koekoek? Of vos in het hol?” Maarten Rutjes kijkt vragend om zich heen. Zes kinderen proberen hem duidelijk te maken hoe ze hun gymles willen besluiten. “Koekoek!”, roept Borre. Emma probeert vanuit haar rolstoel haar keus duidelijk te maken, al is praten niet haar sterkste kant. Bij de Special Gym & Dance groep in Velswijk is dat geen enkel probleem.

Tekst en Foto’s: Feikje Breimer

Iedere dinsdagmiddag bouwt Maarten samen met stagiaire Lina een circuit op in de gymzaal van D’n Draejer in Velswijk. Het meest opvallend is de enorme schommel van een trapeze en matten die aan de ringen hangt. Lucas komt als eerste binnen en zwaait in een mum van tijd tevreden heen en weer. Melle gaat voor de dikke mat met de gekleurde blokken. “Hij is een beetje moe”, laat zijn vader weten. Voor Maarten informatie waar hij prima mee uit de voeten kan. “Ik laat hem lekker landen in de les,” legt hij uit terwijl Melle plat op zijn buik om zich heen kijkt. “Ik laat hem even zijn gang gaan en kijk straks of hij energie heeft voor de trampoline.”

Sarah heeft zeker energie voor de trampoline, met een glimlach van oor tot oor springt ze op en neer. Vayen bekijkt alles een tijdje, ziet dan Lucas met veel enthousiasme een sprong nemen en vraagt om hulp. Dit wil zij ook proberen! Als laatste arriveert Emma vandaag bij de gymgroep, in een rolstoel vanwege haar gebroken been. “Ze wilde vandaag hoe dan ook toch hier naar toe,” zegt de moeder van Emma lachend, terwijl ze de rolstoel de zaal binnen duwt. Lina neemt de rolstoel over en hup daar rijden ze richting de knotsen op de bank. Die wil Emma best omgooien met een bal.

Melle stapelt eindeloos blokken terwijl de andere kinderen schommelen.

Uit de hele Achterhoek

Vandaag schommelen, springen, gooien en stapelen Vayen, Melle, Emma, Borre, Sarah en Lucas drie kwartier lang tijdens hun gymles zoals zoveel kinderen dat wekelijks doen. Toch is deze groep uniek; nergens anders in de Achterhoek kunnen meervoudig gehandicapte kinderen op deze manier bewegen.

Gymleraar Maarten groeide op met zijn meervoudig gehandicapte zus Daniëlle. “Dit is voor mij bekend terrein, ik heb kennis van zaken en weet wat de kinderen én de ouders nodig hebben. Ik ben bewegingsagoog en volgde aan het Graafschap College in Doetinchem de opleiding Sport en Bewegen. Twee jaar geleden meldde een groep ouders zich bij mijn opleiding. Hun kinderen volgden speciaal onderwijs op Mariëndael in Doetinchem en zij misten de mogelijkheid om deze kinderen net als hun broertjes en zusjes buiten schooltijd te laten sporten. Samen met mijn klasgenoot Evi maakte ik van die vraag mijn afstudeerproject. In overleg met de ouders ontwikkelden we een lesprogramma en hebben vervolgens gemeentes in de regio benaderd met onze plannen. Bij de gemeente Bronckhorst werden we met open armen ontvangen!”

Combinatiefunctionaris Karin ten Heggeler van de gemeente Bronckhorst regelde de voorwaarden om de groep te starten. Onder de hoede van gymnastiekvereniging De Sperwer uit Hoog-Keppel gymmen de kinderen van 7 tot en met 13 jaar in de gymzaal in Velswijk. Er is bewust voor deze locatie gekozen vanwege de bereikbaarheid. “Er is nog plek voor meer kinderen uit de hele Achterhoek, ze hoeven niet uit de gemeente Bronckhorst te komen. De kinderen die nu mee doen, komen uit Neede, Doetinchem en Didam. We werken altijd met twee begeleiders in een groep van maximaal negen kinderen. Wanneer we te veel aanmeldingen krijgen, komt er gewoon nog een groep bij!”

“Annemaria Koekoek!” Wie heeft er bewogen?

Annemaria Koekoek
Emma is met gipsbeen en al uit haar rolstoel getild en in de schommel gezet. “Vind je het spannend?”, vraagt Maarten. Emma knikt bedeesd en hup Maarten gaat naast haar zitten. Lina trekt de schommel heen en weer. “Hoger!”, moedigt Borre aan. Alle schommelaars steken hun handen in de lucht terwijl Melle blokken stapelt op de dikke mat. Inmiddels is hij van de vermoeienissen bijgekomen en wil hij ook wel springen op de trampoline. Emma is weer in haar rolstoel geholpen en gooit met een bal de blokkentoren op de mat omver. Dan is het alweer tijd voor het eindspel. “Annemaria Koekoek of Vos in het hol?”, wil Maarten van iedereen weten. “Maria”, zegt Sarah.  ”Koekoek”, roept Borre. Emma schudt haar hoofd. Maarten gaat voor haar staan en zegt terwijl hij zijn linkerhand omhoog steekt “Annemaria Koekoek?” en “Vos in het hol?” terwijl hij zijn rechterhand omhoog steekt. Gedecideerd tikt Emma zijn linkerhand aan. Lucas rent naar de muur en gaat met zijn rug naar iedereen toe staan. “Annemaria Koekoek!”

Mail voor meer informatie over Special Gym & Dance Karin ten Heggeler van de gemeente Bronckhorst: k.tenheggeler@bronckhorst.nl.