[ Borculo]

Een 70 meter breed kasteel als decor is de indrukwekkende blikvanger bij elk concert van de Music Show Scotland. Dit jaar wordt dat decor voor het laatst meegesleept door Europa. Daarna stopt de Music Show Scotland met reizen, maar niet met spelen. Dat doen ze over twee jaar in The Castle, een eigen concerthal die in Borculo verrijst.

Gerard Menting

Buiten Nederland is de The Highland Valley Pipes & Drums uit Borculo misschien wel bekender dan in eigen land. De muzikanten en dansers van de vereniging vormen het hart van de Music Show Scotland, die de grootste concerthallen in Europa uitverkoopt. De Mercedes Benz Arena in Berlijn bijvoorbeeld, het Hallenstadion in Zürich, het Sportpaleis in Antwerpen of de Jyske Bank Boxen in het Deense Herning.

Meer dan 350 doedelzakspelers (pipers), drummers, muzikanten, dansers en crew-leden werken mee aan de muziekproductie, die de grootste indoorshow met Keltisch-Ierse muziek ter wereld wordt genoemd. Alles in eigen beheer, vertelt Borculoër Hans Beerten (62), die met zijn broer 15 jaar geleden aan de basis stond. Met Beerten Events tekenen ze voor de complete productie van de show. Alle apparatuur, het gigantische decor, kleding, muziekinstrumenten, catering en horeca, waaronder een complete grootkeuken, gaat mee in 10 eigen vrachtwagencombinaties.

Het fraai uitgelichte kasteel krijgt straks in The Castle een vaste plek. Foto: Beerten Events

Alleen dit jaar nog, dan houdt het op. Wie de show nog wil meemaken, kan terecht in Brussel, Hannover, Ahoy Rotterdam, München, Mannheim, Berlijn, Antwerpen en Oberhausen. Daarna is het gedaan met het reizen.

Andere vorm

Een zwaar besluit? “Voor ons niet”, zegt Beerten. “Een jaar geleden hebben we al besloten dat dit project eindig is. Na een stormachtig begin hebben we een enorme ontwikkeling doorgemaakt. We doen dit nu 15 jaar met vrijwel dezelfde groep. Iedereen is heel betrokken. Je moet voorkomen dat er verzadiging optreedt, iedere keer gaan we vol gas”, aldus Beerten, die zo op het hoogtepunt zegt te kiezen voor een andere vorm.

Alle muzikanten en medewerkers zijn amateurs, die elke keer in de agenda de ruimte moeten vinden voor de shows. “De organisatie vergt ontzettend veel werk, van het vervoer tot hotels voor de medewerkers.” Wat ook meespeelt om het anders te gaan doen, zijn de milieuzones en andere regelgeving, waarmee de logistieke kosten steeds hoger worden.

Aan het Jonkerspad op bedrijventerrein Overberkel heeft The Highland Valley Pipes & Drums al een onderkomen met repetitieruimtes, leslokalen, een sfeervol clubhuiscafé, een oefenhal, opslagruimtes voor kleding en instrumenten en een hal voor de vrachtwagens met onder meer het decor.

Concerthal The Castle

Op het terrein achter de hal komt concerthal The Castle. Een ambitieus meerjarenplan, zegt Beerten daarover. “We zijn in het voorbereidend stadium. Er is overleg met de gemeente en we zijn bezig de plannen definitief te maken.” Inspiratie deed hij op bij Soldaat van Oranje, dat al tien jaar succesvol is op het afgelegen vliegveld Valkenburg. “Die spelen ook op een niet voor de hand liggende plek. Het publiek weet het wel te vinden. De locatie maakt niet uit, als de kwaliteit en de beleving maar goed is.”

De Castleband met achter de muzikanten op de kasteelmuur pipers in actie. Foto: Beerten Events.

De hal krijgt niet de contouren van kasteel ’t Hof, dat tot 1870 in Borculo stond. Het wordt een vierkante doos, zoals die past op een bedrijventerrein. In het gebouw van 2400 m² wordt alle ervaring die de afgelopen jaren zijn opgedaan in uiteenlopende concerthallen ingezet. Er komen tribunes met 3.000 zitplaatsen. De achterste ring bevat vaste tribuneplaatsen, de voorste twee ringen zijn demontabel. Het publiek zit rond en dat zorgt voor een veel intensere ervaring, zegt Beerten. “We kennen dat van Vorst Nationaal in Brussel. Je ziet elkaar en dan heb je veel meer het gevoel dat je het samen beleeft.”

Drie maanden

In een vaste opstelling is er ook veel meer mogelijk met led-technologie en visual effects, geeft Beerten aan. “We willen drie maanden de show opvoeren, van oktober tot januari. Alles kan dan blijven staan. Buiten de periode kunnen er andere activiteiten plaats hebben, zoals concerten.” Het streven is om medio 2022 The Castle in gebruik te kunnen nemen.

Voor de pipers, drummers, dansers en muzikanten van de Castleband was het wel even slikken toen ze in januari allemaal tegelijk te horen kregen dat de reizende show stopt. “Het werd muisstil toen ik het vertelde, dat was wel een dingetje”, kijkt hij terug. “Het is hun hobby, hun liefhebberij, ze zijn er heel erg bij betrokken. We hebben meteen ook het plan voor The Castle gepresenteerd. Dat duurt nog twee jaar, maar in die tijd kan ook gewerkt worden aan een nieuwe show.”

De afgelopen jaren waren Ahoy in Rotterdam en het Gelredome in Arnhem de dichtstbijzijnde plaatsen om de Borculose muzikanten te zien spelen. Na dit seizoen is er voor de The Highland Valley Pipes & Drums even ruimte om ook in eigen de regio optredens te doen.

Kader

Half miljoen toeschouwers

De allereerste indoorshow was in sporthal ’t Timpke in Borculo. Daar begon de weg die naar de grootste concertzalen in Europa leidde. Eerder al was Hans Beerten besmet geraakt met het doedelzakvirus. Ben je eenmaal gevallen voor die Schotse traditionele muziek dan komt je er niet meer vanaf, heeft hij ervaren.
Hij bleek niet de enige en in 1997 vormde zich een vereniging, die uitgroeide met onder meer een dansgroep. Na een tour langs regionale sporthallen groeide de show door naar grotere zalen. Voor de organisatie werd Beerten Events opgericht, waar Hans en broer Benno de dagelijkse leiding hebben.
In de Music Show Scotland werkt The Highland Valley Pipes & Drums samen met muzikanten van in totaal vijftien collega-piperbands uit binnen- en buitenland. De Castleband, die in 2006 begon als combo bij de première van Highland Valley in concert, is uitgegroeid tot een twintigkoppige showband met koor, vocalisten en blazers. Zij zorgen met hun Keltisch-Ierse repertoire voor balans in de show.
De concerthallen werden steeds groter, moest ook wel om het zeventig meter brede en 12,5 meter hoge kasteeldecor op te kunnen bouwen. Op vier niveaus kunnen daar muzikanten staan. De show is de afgelopen jaren door in totaal een half miljoen mensen gezien, berekende Beerten.