[Vragender]

De aankondiging van de verhuizing van Outdoor Gelderland naar Vragender was recent een grote verrassing. Ruiter Micky Morssinkhof (25) kijkt reikhalzend uit naar het evenement dat binnenkort in Vragender haar debuut-editie kent.

Tekst: Remko Alberink Foto’s: Wendy Scholten

“Of ik zelf ook de Grote Prijs op Outdoor Gelderland ga rijden hangt er nog om”, stelt de amazone uit Vragender die op het Paardensportcentrum Lichtenvoorde van 15 tot en met 19 juni een thuiswedstrijd rijdt. “Mijn beste paard Graziano is namelijk lichtgeblesseerd, dus daarmee rijd ik zeker niet. Ook heb ik een jonger paard, dat is Quintendros. Daarmee kijken we van dag tot dag hoe die zich ontwikkelt. Ik wil graag de Grote Prijs rijden, maar we kijken echt naar de ontwikkeling van het paard voor de lange termijn.”

Het is namelijk een misvatting dat een paard ‘zo maar even’ een drie sterren-parcours aan kan. “Dat is echt een hoog niveau. Thuis rijden kan een voordeel zijn, de paarden kennen de omgeving en hoeven niet te reizen, dat scheelt misschien wel een beetje”, weet Morssinkhof. “Omdat er voor zo’n internationaal evenement echt veel verandert, kan het ook zijn dat ze in hun eigen omgeving nogal gespannen zijn, ‘kijkerig zijn’ zoals wij dat noemen.”  

De druk valt voor haarzelf wel mee, vindt ze. “Natuurlijk wil ik hier graag de Grote Prijs rijden, maar als het verstandiger is dit niet te doen, en dat blijkt bijvoorbeeld in de kwalificaties, dan doe ik dat niet. Nu kan ik dat wat beter relativeren dan vroeger. In dat geval rijd ik gewoon op de zaterdagavond, dan is er ook een heel mooie wedstrijd”, meent Morssinkhof.

Zelf heeft ze leuke en minder prettige ervaringen aan Outdoor Gelderland op Papendal, waar het evenement jarenlang haar thuis had. “Ik heb er met plezier gereden, herinner me ook het dressuurgala op de zaterdagavonden, dat was erg leuk. Ook zal ik me altijd een val herinneren waarmee ik op Papendal mijn enkel verbrijzelde. Daar heb ik tot op de dag van vandaag last van.”

De organisatie van Outdoor Gelderland en de familie Morssinkhof werken al jaren samen voor Jumping de Achterhoek dat ook in Vragender gehouden wordt. Onduidelijkheid over een vaste datum op de kalender op Papendal leidde voor de organisatie tot een zoektocht naar een andere locatie. De contacten met de familie Morssinkhof en de ambitie van hen om ook een groot internationaal concours te huisvesten deden de rest. Micky Morssinkhof verheugt zich al op het evenement in Vragender: “We gaan er iets groots van maken, en ik verwacht een grote opkomst aan mensen.”

www.outdoorgelderland.nl

‘Ik weet zeker dat Outdoor ook in Vragender heel mooi wordt’

Bril vervolgt: “Ik verwacht dat ik er bij Outdoor in juni weer bij ben. Ik reed me in het verleden regelmatig in de top drie op Outdoor Gelderland en zag het op Papendal als een thuiswedstrijd, maar dat geldt natuurlijk ook voor Vragender, daar rijden we ook al twee keer in de maand onze wedstrijden.”

De Westendorpse ruiter denkt overigens niet dat een thuiswedstrijd een groot voordeel is. “Ach, de entourage bij zo’n concours van drie sterren is heel anders dan normaal. Ik denk dat het paard er helemaal niets van herkent.’’

Achterhoeker Bril heeft een lange historie als het Outdoor Gelderland betreft. “Ik weet nog dat we ooit in Presikhaaf hebben gereden en in het centrum van Arnhem. Ik herinner me nog dat het eens op zaterdagmiddag dusdanig zwaar had geregend, dat de hele zandbodem ‘s nachts moest worden vervangen. Het was ‘s nachts een aan- en afrijden van die wagens met zand voor de wedstrijden van zondag. Later verhuisde het evenement naar De Steeg en daarna naar Papendal.”