[Gaanderen]
Onder jongeren groeit de belangstelling voor musical, merken ze ook bij het veertig jaar bestaande Musical Producties Gaanderen (MPG). Cem Tunç (16), Jetske Ketelaar (17) en Tijn Geerts (16) spelen belangrijke rollen in een jubileumuitvoering, al staat die voorlopig in de ijskast.

Tekst: Gerard Menting Foto’s: Marian Oosterink

Met hart en ziel werkten de jeugdleden van Musical Producties Gaanderen mee aan de musical Joseph and the amazing technicolor dreamcoat. Tot het coronavirus dat onmogelijk maakte. Nu kijken ze naar volgend jaar en hopen ze met die grote productie alsnog het 40-jarig bestaan te vieren.

De vrolijke, bonte kleding van spelers en ensemble brengt je in de sfeer van het bijbelse Egypte, waar het verhaal van de eerste musical van het befaamde duo Tim Rice en Andrew Lloyd-Webber zich afspeelt. Het is te zien en te horen dat er onder leiding van Gerben Kruisselbrink al flink is gerepeteerd.

Het zou door de coronostop voorlopig de laatste oefensessie zijn. Hoewel MPG een semi-professioneel niveau nastreeft is zo’n uitstel net wat minder erg dan voor professionele gezelschappen, die er van moeten leven. De afgelopen jaren is de belangstelling voor de musical enorm gegroeid. Dat ervaart de Gaanderense vereniging ook. Zowel voor de
G-Sleuteltjes (de jongste groep), G-mineur als G-majeur (volwassenen) is een wachtlijst.

De repetitie bij Musical Producties Gaanderen beginnen met het doornemen van de scenes waaraan wordt gewerkt. Foto: Marian Oosterink
De repetitie bij Musical Producties Gaanderen beginnen met het doornemen van de scenes waaraan wordt gewerkt. Foto: Marian Oosterink

Verpletterende indruk
Cem Tunç (16) was meteen verkocht toen hij jaren geleden Dr. Dolittle zag. De musical maakte een verpletterende indruk op de jonge Cem. “Dat wil ik ook’’, zei hij tegen zijn moeder. Die vond in Musical Producties Gaanderen een vereniging waar hij erachter kon komen of acteren, zingen en dansen echt wat voor hem was.

“Dat was in 2013, toen ze me aanmeldde’, vertelt hij. “Ik kwam op de wachtlijst omdat er al te veel jeugd was.’’ Als hij iets eerder was geweest had hij wel mee kunnen doen, vult Jetske Ketelaar (17 jaar) aan. “De rollen waren toen al verdeeld, daarom moest je wachten.’’ Aristocats was de eerste productie waarin hij meespeelde. In de jubileummusical Joseph and the amazing technicolor dreamcoat speelt hij Benjamin, broer van hoofdfiguur Joseph.

Mirella te Brake (midden) en Jetske Ketelaar (met jasje) in een dansscene. Foto: Marian Oosterink
Mirella te Brake (midden) en Jetske Ketelaar (met jasje) in een dansscene. Foto: Marian Oosterink

Jetske speelt het kind. “Het publiek ziet het verhaal door mijn ogen.’’ Een mooie rol, vindt ze. Ze staat tijdens de voorstelling veel op het toneel, dat wel. “Maar als je in het ensemble zit, moet je vaak snel omkleden, 6 keer nu. Dat is stressen. Ik kan de hele voorstelling met dezelfde kleren.’’

Ook zij was op jonge leeftijd al in de ban van zingen en dansen. Via haar nicht kwam ze bij de club. Aladin was in 2013 haar eerste musical.

Dat geldt ook voor Tijn Geerts (16), die gelijktijdig met Jetske begon. Het zingen en dansen heeft hij van Michael Jackson. “Als kind had ik al een pakje van hem en zelfs een afro-pruik.” Op school een gedicht voordragen vond hij geen probleem, plankenkoorts was hem vreemd. Dat viel op. “Mijn moeder zocht een theatervereniging, zo kwam ik hier.’’ Hij speelt ook een van de broers van Joseph.

Cem Tunç (links) en Tijn Geerts (met paars hoofddeksel in het midden) tijdens een groepsscene. Foto: Marian Oosterink

Hechte groep

De drie energieke musicaltalenten zitten kort voordat de repetitie begint in de kantine van cultureel Centrum De Pol in Gaanderen. Ze behoren tot G-mineur, een hechte groep van zo’n 15 jongeren in die leeftijd die MPG rijk is, vertelt Mirella te Brake (46). Zij is zelf sinds 2012 lid. “Ik hoorde van MPG en was meteen enthousiast. Ik zong al jaren bij een popkoor maar musical was mijn droom. Ik moet nu doorpakken, anders komt het er nooit meer van, besefte ik. Toen moest ik wel eerst vier jaar op de wachtlijst staan.”

Het is mooi om te zien hoe de groep met elkaar omgaat, vinden ze. “De jongste is 15, de oudste loopt tegen de 70. Bij het dansensemble ben ik met 46 de oudste, van de meesten kan ik de moeder zijn”, lacht Mirella.

Geld toegeven

Vrienden van school krijg je moeilijk mee om te komen kijken, weet Jetske. “Je moet ze geld toegeven. Maar ik snap het wel, de kaartjes zijn ook duur.” Tijn voetbalt ook en daar kijken ze raar op als hij vertelt dat hij in een musical speelt. ‘Ben je homo of zo’, krijgt hij dan te horen. “Hier zeggen ze dat ze mij geen voetbaltype vinden.” Mirella: “Het is toch zonde dat ze mensen zo snel in hokjes plaatsen.”

Begonnen als kinderkoor
Kinderkoor de G-Sleuteltjes stond aan de basis van de musicalvereniging. Om eens een keer een andere uitvoering te hebben studeerden ze Annie in. Dat beviel zo goed dat ze verder gingen met musicals. Bij elkaar tellen de drie groepen die uit het kinderkoor voortkwamen nu zo’n 120 leden. Voor alle groepen is een wachtlijst.
Daarnaast is er nog een eigen orkest en zijn er tientallen vrijwilligers voor kleding en decor. Jaarlijks worden twee producties gemaakt, een voor de jongsten en een voorstelling voor volwassenen.
Info: musicalproducties.nl

Meest complete theatervorm
Het is bijna niet meer voor te stellen dat de musical lang een ondergeschoven kindje in de Nederlandse theaterwereld was. Bezoekers weten vrijwel elke productie massaal te vinden, ook al wordt er vanuit andere theaterdisciplines vaak op neer gekeken. Dat is aan het veranderen, waardering groeit ook daar voor ‘de meest complete theatervorm’.
MPG Gaanderen is als musicalvereniging een van de plekken voor liefhebbers die zelf actief willen worden. Daarnaast zijn er particuliere musicalscholen zoals Vaye Musicaltheater van Elène Vaye. Zij verzorgt musicallessen voor met name jeugdige leerlingen in Doetinchem, Duiven, Zevenaar en Zutphen.
Ook in het reguliere onderwijs is het mogelijk je te specialiseren in musical. Twintig jaar geleden was de Frank Sanders Academie in Amsterdam de eerste mbo-opleiding. In Arnhem kan bij ROC Rijn IJssel een opleiding tot musicalperformer worden gevolgd.