Nel uit Hummelo is een Gulden Gelderlander

Tekst en foto’s: Feikje Breimer

[Hummelo]

Een lege agenda en ’s morgens beginnen met een kopje koffie. Nel van der Meulen was een drukbezette vrouw en zag uit naar de rust van haar vervroegde pensioen. Maar stilzitten paste niet bij haar, dus zocht ze vrijwilligerswerk. Nu is ze uitgeroepen tot Gulden Gelderlander.

“Het mes snijdt aan twee kanten,” benadrukt Nel. “Vrijwilligerswerk heeft mijzelf ook veel gebracht.” Ze was er beduusd van toen ze totaal onverwacht door Jochem van Gelder werd aangesproken. “Jij bent toch Nel van der Meulen?” vroeg hij haar. “Dat klopt! En wie ben jij?” vroeg Nel. Achteraf moet ze erom lachen.

“Ergens kwam hij mij bekend voor, maar dit overviel mij enorm. We hadden een gesprekje en toen haalde hij een gouden speld tevoorschijn. ‘Je bent benoemd tot Gulden Gelderlander!’ vertelde hij. Hij zei onder andere dat wat ik doe onbaatzuchtig is. Nu ik er bij stil sta, zou ik willen zeggen dat er ontzettend veel mensen vrijwilligerswerk doen. Waarom ik?”

Volle agenda

Toen Nel ruim 10 jaar geleden in Hummelo kwam wonen, sloot zij zich aan bij Vrouwen van Nu. Iemand tipte haar dat dat dé manier was om kennis te maken met mensen in haar omgeving. Ze was werkzaam als manager bij de HAN en had een volle agenda. Toch besloot ze ruim voor haar vervroegd pensioen dat ze best een aantal activiteiten op zich kon nemen voor de vereniging.

Ze werd actief in de Culturele Kring en organiseerde Europese reizen voor leden uit de hele provincie. “Ik ben dol op musea en ga graag met mensen om, we organiseren een bezoek aan een museum en het kopje koffie achteraf om het bezoek met elkaar te bespreken. Die gezelligheid is minstens zo belangrijk als het museumbezoek.”

De afgelopen jaren organiseerde ze samen met medevrijwilligsters zestien reizen door Europa. ”Voor het organiseren van de reizen is het moeilijk om vrijwilligers te vinden. Je gaat op pad met 24 deelneemsters en je moet weten te handelen als er iets anders gaat dan verwacht. Maar het is het allemaal waard als je de vrouwen zo ziet genieten. In de Harz zijn we met de hele groep eens naar een concert in een kerk gegaan. Ook de buschauffeur namen we mee. Heerlijk was dat.”

Verborgen talenten

Een lege agenda en het kopje koffie lokten toen Nel 63 werd en met vervroegd pensioen ging. Maar na een paar weken vroeg ze zich af ‘Wie zit er nu nog op mij te wachten?’ “Dat was een akelig gevoel, ik wil graag iets betekenen voor anderen en besloot op zoek te gaan naar vrijwilligerswerk. Op de website www.meedoeninbronckhorst.nl kun je zien waar vrijwilligers nodig zijn in de gemeente Bronckhorst.”

Een vriendin vond dat ze genoeg managementwerk had gedaan en adviseerde om haar verborgen talenten in te zetten. ”Verhalenoogst bij de Gruitpoort sprak mij erg aan. Ik had nog nooit een verhaal geschreven. Zo ben ik na een motivatiebrief terecht gekomen bij het project Lang Leve Kunst en Noaberschap. Alle activiteiten die ik daar de afgelopen drie jaar heb opgepakt, hebben mijzelf ook veel gebracht.”

Energie

Haar advies aan mensen die vrijwilligerswerk gaan doen, is om iets te zoeken dat bij je past, waar je energie van krijgt. ”Bij de Gruitpoort ben ik echt met mijn neus in de boter gevallen. Iets doen voor mensen en bij veel van de culturele activiteiten doe ik zelf ook mee. Hoe leuk is dat?”

Door de coronamaatregelen werd het lastiger om in groepsverband activiteiten te organiseren. ”Maar ik stap zeker drie keer per week op de fiets om pakketjes voor Kunst door de Brievenbus te bezorgen. Ik bel dan altijd even aan voor een praatje. Soms buiten voor de deur, soms binnen met een kopje thee. Daar krijg ik energie van!”

Omroep Gelderland en Gulden Gelderlanders

Jochem van Gelder ging in januari voor Omroep Gelderland op zoek naar mensen die iets bijzonders hebben gedaan voor een ander, die zich vol overgave inzetten voor anderen of die er alles aan doen om de samenleving te helpen. Wat Jochem iedere keer weer opvalt, is de hulpvaardigheid en de bereidwilligheid van Gelderlanders om zich in te zetten.

Jochem: ‘’Het naoberschap in de Achterhoek, de buurtinitiatieven op de Veluwe en Rivierenland, je ziet het overal. Het lijkt in het DNA te zitten van de Gelderlander. Ze zien het als iets vanzelfsprekends, maar dat is het niet. Daarom is de Gulden Gelderlander in het leven geroepen” bedoeld voor mensen die zich onbaatzuchtig inzetten voor de ander, maar ook om mensen de gelegenheid te geven uit te spreken hoe verguld ze zijn met iemand uit hun directe omgeving. In het tv-programma De Gulden Gelderlander staan iedere aflevering drie Gelderlanders centraal die zijn aangedragen en vervolgens worden verrast door de presentator.