[Hummelo]

Het staat er al ruim vier jaar, maar nog dagelijks trekt het bronzen standbeeld van Normaal in Hummelo vele tientallen, soms zelfs honderden bezoekers. Een verslag vanaf het dorpsplein op een doodgewone donderdag.

Tekst en Foto: Luuk Stam

Bram Garritsen (12) parkeert zijn fiets naast Bennie Jolink en de zijnen. Hij haalt een grote fles water tevoorschijn en neemt een paar flinke slokken. Dit standbeeld in hartje Hummelo is iedere middag zijn pauzestop onderweg van school in Doetinchem naar zijn thuisdorp Steenderen. Alhoewel, de scholier stopt ook geregeld iets verderop. “Want dan staan er hier bij het beeld zoveel mensen”, vertelt Bram. “Ze maken foto’s, gaan er vaak zelf ook bij op. Ik snap het wel. Normaal is zo’n bekende band. En ik vind het mooi dat het beeld hier staat.”

Dat vinden ze in Hummelo ook. Het beeld is vanaf de dag van de onthulling in mei 2018 een ware publiekstrekker. Met name in het hoogseizoen trekt het vele belangstellenden naar het dorpsplein. Vele tientallen, soms enkele honderden mensen op een dag. Iedere dag weer. “Eerst waren het vooral de echte fans, de høkers”, vertelt Henk Regelink (85), die hier al sinds jaar en dag aan het plein woont en regelmatig een praatje maakt met wie hij rond het beeld aantreft. Naast de echte Normaal-liefhebbers ziet Regelink ook steeds vaker 65-plussers, die de bezienswaardigheid op hun fietsroute leggen.

Blik op het beeld vanuit dorpscafé FF naar Steef.

Van heinde en verre

Daarnaast zijn het vaak motorrijders of deelnemers aan fiets- of autotochten, ook de knooppuntenroute loopt hierlangs. Bij het passeren van het beeld draait vrijwel iedere fietser zijn of haar hoofd. Steef Dorrestijn van café-zaal FF naar Steef voorziet de passanten geregeld van een kop koffie of een biertje. Rondom evenementen als de Zwarte Cross en het Høkersweekend is het hier extra druk. “Mensen komen hier van heinde en verre naartoe, uit heel het land”, zegt Dorrestijn. “Sommigen komen elk jaar terug. En er worden inderdaad heel veel foto’s gemaakt. Ook ’s nachts, door jongelui die van een feest in de buurt komen.”

Vanuit zijn café heeft Dorrestijn prachtig zicht op het beeld. “Ik kan het hier mooi in de gaten houden, nóg beter vanuit mijn slaapkamer”, vertelt de kroegbaas, die schuin tegenover het café en dus pal naast het beeld woont. In zijn woonboerderij is eveneens een streekwinkeltje gevestigd, dat zijn vrouw samen met twee andere dames runt. Tot het assortiment behoren ook Normaal-artikelen. “Veel mensen maken een foto bij het beeld en halen daarna een shirtje in de winkel”, zegt Dorrestijn. “Natuurlijk zijn wij blij dat het beeld hier staat. Het zorgt voor levendigheid en het levert ook werkgelegenheid op.”

Promotie

De reacties zijn louter positief. “Mensen zeggen vaak: dit is prachtig voor Nederland en pure promotie voor de Achterhoek.”, zegt buurtbewoner Regelink, die geniet van de mensen die hij hier voor zijn huis aantreft, saai is het vrijwel nooit. “Het is vaak wel een beetje speciaal volk, met veel tatoeages van Normaal”, vertelt hij. “Hartstikke goed volk, hoor. En heel gezellig. Maar ik zeg altijd: volk met één gezichtsveld: høken, Normaal, dat is hun grote hobby. Dat vinden ze prachtig.”

Allard Kok (65) uit Klarenbeek is samen met zijn vrouw en een bevriend stel naar Hummelo gekomen. Tot de diehard fans van de band behoren zij naar eigen zeggen niet. “Maar ik ging vroeger wel altijd al naar Toldijk, toen ze daar optraden”, vertelt Kok. “We komen hier nu toevallig langs, maar we zijn wel bewust gestopt om het hier te bekijken. Een schitterend beeld, toch? Echt de jongens van Normaal, echte Achterhoekse rock. Oerend Hard, Deurdonderen. Gewoon plat proaten en gek doen, dat vinden wij mooi. En ze hebben de boeren op de kaart gezet.”

Supermarkt

Ook wie minder met de band heeft, wordt door het beeld in een bepaalde mate aangetrokken. Die sportieveling met een fiets vol bepakking bijvoorbeeld, die hier even pauze houdt. Ook hij maakt een foto. “Natuurlijk weet ik wie dit zijn, ik leef niet onder een steen.” Of de Noord-Hollandse familie, die in het buitengebied van Hummelo op de camping staat. “We moesten naar de supermarkt en we wisten dat het beeld hier in het dorp stond”, vertelt één van de dochters. “De band Normaal heeft zo’n grote bekendheid. Als je dan in de buurt bent, moet je hier gewoon even heen.”

Wanneer buurtbewoner Regelink met de mensen in gesprek raakt, voorziet de 85-jarige Hummeloër ze regelmatig van wat achtergrondinformatie. Dat het huis op de hoek aan de andere kant van het plein het geboortehuis van Bennie Jolink is, bijvoorbeeld. Vandaar dat het beeld wat gedraaid staat, de in het brons gegoten Bennie kijkt er nu precies op uit. “Hij was vroeger altijd veel ziek”, vertelt Regelink. “Dan moest hij van zijn moeder in bed blijven, maar dan was hier in de zaal de muziek aan het oefenen en zat Bennie boven bij het raam te luisteren. Dat muzikale zat er toen al in.”

Code

Voor de meest gestelde vraag op dit plein hebben Hummeloërs een code. Waar Bennie Jolink tegenwoordig precies woont, dat vertellen ze hier niemand. De voorman van Normaal zit er niet op te wachten dat er continu mensen voor zijn deur staan, zo is de gedachte. Regelink heeft er een compromis voor. “Vanochtend vroegen twee mensen uit Amersfoort ernaar, dan vertel ik waar hij ongeveer woont”, zegt de 85-jarige. “Dan kunnen zij erlangs fietsen. Voor die mensen is dat ook interessant, logisch.”

Een andere veel gestelde vraag: dat Normaal-café, is dat hier ook vlakbij? Nee, café De Tol is te vinden aan de weg richting Zelhem, in De Wittebrink, zo’n 4 kilometer verderop. Toch trad Normaal in het verleden ook hier in de zaal aan het dorpsplein in hartje Hummelo weleens op. Regelink weet nog precies hoe dat ging. “De ramen hadden ze eruit gehaald, de tappen stonden buiten en het bier ging door de ramen naar binnen”, vertelt hij. “Anders was het binnen te klein. Er moest ruimte komen.”

Indrukwekkend

De onthulling van het standbeeld in mei 2018 was hier op het plein een absoluut hoogtepunt, met een optreden van Normaal en meer dan 5.000 bezoekers. Veel kleiner, maar minstens zo indrukwekkend was de bijeenkomst voor een trouwe fan, die nog maar kort te leven had. “Hij was al heel lang ziek en had bij de notaris vast laten leggen dat hij dit hier wilde”, vertelt Regelink. “Een kleine boerenbruiloft bij het beeld, met een paar liedjes van Normaal en dansende mensen om zijn leven te vieren, vlak voordat hij stierf. Het was heel bijzonder.”

Terwijl de zon op deze zomerse donderdag in september langzaam afscheid neemt van het Hummelose dorpsplein, melden zich een man en vrouw op een elektrische fiets, zestigers. Het is het zoveelste bewijs dat het beeld mensen blijft trekken. “Nou, op ons heeft het die aantrekkingskracht niet, hoor”, zegt de vrouw, terwijl ze haar man aanwijzingen geeft over hoe hij precies op de foto moet gaan staan: “Ja, jij moet er ook bij op, dat is leuk!” Dan tegen de verslaggever: “Ik maak een foto voor mijn broer, hij vindt dit helemaal geweldig.”