[Neede]


Wat wil je later worden, is misschien wel een van de meest gestelde vragen aan jonge kinderen. Voor de een is het al een gelopen race, voor de ander blijft het nog lange tijd een raadsel. Volgens Stichting Petje af is het belangrijk dat kinderen in een vroeg stadium inzicht krijgen in waar hun talenten en dus hun latere beroepskansen liggen. De stichting wil daarmee kinderen gelijke kansen bieden.


Tekst: Rob Weeber


Het idee voor Petje af ontstond in Amersfoort toen een leerling tijdens een voorbeeldsom over theaterstoelen de vraag stelde wat een theater was. De betreffende leerling kon zich niet voorstellen hoe een theater eruit zag en had moeite de som op te lossen. Dit was voor twee pabostudenten een signaal aanvullend onderwijs in het leven te roepen waarmee leerlingen nieuwe leerervaringen kunnen opdoen om zo hun talenten en mogelijkheden te ontdekken. Inmiddels zijn er meerdere Petje af-locaties, verspreid over heel Nederland.


Karen Breukers uit Neede was betrokken bij de opzet van de weekendschool in de gemeente Hof van Twente, een vergelijkbaar initiatief als Petje af. Door de ervaring die ze daar opdeed, besloot ze Petje af naar de Achterhoek te halen. “Tijdens een van de gastlessen gingen we met de kinderen naar het theater in Enschede. Daar zag ik wat zo’n bezoek met de kinderen deed. Ze kregen een dramales en mochten op het podium staan. Door met henzelf aan de gang te gaan, groeiden ze en kregen ze meer zelfvertrouwen. Ik zag het belang van dit initiatief en dat was voor mij aanleiding om de formule naar de Achterhoek te halen.”
Ze doet het echter niet alleen. Via een netwerkrelatie kwam ze in contact met Nicolle Clemens uit Haarlo. “Door mijn reizen heb ik vrijwilligerswerk gedaan met kinderen die op straat leven en werken,” vertelt Clemens. “Dat leidde ertoe dat ik in 2010 een stichting oprichtte voor onderwijs aan kansarme kinderen in India. Ook dichtbij huis zijn er kinderen die extra aandacht verdienen. Toen ik over Petje af hoorde, was ik dan ook direct enthousiast. Karen en ik besloten om hierin samen op te trekken.”

Uitgebreid netwerk

De naam Petje af Achterhoek is gekozen omdat Karen en Nicolle de ambitie hebben om Petje af over de Achterhoek uit te rollen. Als eerste locatie werd Neede gekozen, waar ze in november 2002 startten. Mede door corona bestaat het programma momenteel uit veel buitenactiviteiten en soms een online bijeenkomst. De groep uit Neede wordt gecoacht door drie enthousiaste vrijwilligers, Mirjam, Kim en Ursula. Alle drie hebben ze een verschillende achtergrond. Kim werkt in het onderwijs en Ursula in de zorg. Mirjamwerkt bij de overheid. “Ik werd getriggerd door het woord ‘talent’. Naast mijn werk bij de gemeente ben ik ook talent- en ontwikkelcoach”, vertelt ze. De diversiteit sluit perfect aan bij de doelstelling van Petje af Nederland, de landelijke koepelorganisatie. Het is feitelijk een netwerk van onderwijs, overheid en ondernemingen. Deze drie O’s leveren onder meer de gastdocenten die voor de kinderen een rolmodel zijn.


In iedere politieauto zit een teddybeer


Meedoen aan Petje af staat open voor kinderen van 10 tot 14 jaar. Na een gesprek thuis tekenen de ouders en het kind voor 30 zondagen per jaar, van 11 tot15 uur. Aan het einde van ieder jaar krijgen de kinderen een diploma mee. De bijeenkomsten bestaan uit blokken van vier weken waarin telkens een beroep of een beroepsgroep wordt gekozen, uitgelegd en beleefd. De eerste zondag komt de gastdocent langs en geeft uitleg over zijn of haar beroep. De week erop gaan de kinderen bij de betreffende persoon op bezoek, krijgen uitleg over wat daar gebeurt en gaan zelf aan de slag. De derde en de vierde zondag staan in het teken van een uitje en een presentatie aan de ouders. “De eerste gastdocent in Neede was een wijkagent,” vertelt Clemens. “Hij kwam in vol ornaat, inclusief kogelwerend vest. De kinderen mochten alles vragen en ook zelf ervaren hoe zwaar zo’n vest is om te dragen. Heb je wel eens op iemand geschoten, was een van de vragen die ze hem stelden. De meeste indruk echter maakte het feit dat in iedere politieauto een teddybeer ligt in geval van een ongeval waarbij een kind betrokken is. Kinderen zien natuurlijk wel eens een agent, maar weten niet zo goed wat hij precies doet. Datzelfde geldt voor een bezoek aan een ziekenhuis. Door te vragen en te ervaren, ontdekken ze pas de verschillende beroepen binnen zo’n organisatie. Ze gaan onbewust op zoek naar hun eigen talenten en mogelijkheden, verbreden hun horizon en kweken zelfvertrouwen.”
Iedere stichting van Petje af is zelf verantwoordelijk voor het netwerk en de benodigde inkomsten. Petje af Achterhoek komt daarom graag in contact met gastdocenten en bedrijven die de stichting een handje willen helpen. “Petje af begint te leven in de Achterhoek, mede dankzij onze samenwerkingspartners ,” aldus Breukers. “Het is geweldig om te zien hoe de kinderen het beleven. Ik had graag gezien dat het er ook al was toen mijn kinderen die leeftijd hadden.”Meer weten over Petje af Achterhoek? Kijk op www.petjeaf.nl/achterhoek