[Hengelo]
Wie zich naast het voetballen bij zijn of haar eigen club verder wil ontwikkelen, kan kiezen voor een voetbalschool. Het aanbod in de Achterhoek groeit, zo start deze zomer de RT Voetbalschool Bronckhorst.
Tekst en Foto: Luuk Stam
Op de achterkant van het shirt van Ruben Ankersmid (7) uit Keijenborg pronkt de naam van zijn favoriete speler: Lionel Messi van FC Barcelona. Zelf droomt de jongeling er ook van om profvoetballer te worden. Ruben speelt bij Keijenburgse Boys, traint daar één keer in de week en voetbalt op zaterdag een wedstrijd, maar het liefst voetbalt hij elke dag.
Daarom heeft zijn moeder Anouk Evers hem deze vrijdagmiddag meegenomen naar de inlooptraining van de RT Voetbalschool Bronckhorst. ‘RT’ staat voor Rob en Thomas, Rob Arends (30) en Thomas Wolbrink (37). Zij beginnen deze zomer hun eigen voetbalschool met als thuisbasis sportpark Het Elderink in Hengelo, de thuishaven van Pax.
Op de voetbalschool – deze staat geheel los van de club – kunnen voetballers en voetbalsters tussen de 6 en de 15 jaar terecht om extra te trainen op specifieke vaardigheden als passen, afronden, passeren en dribbelen. Ook zaken als behendigheid en stabiliteit komen aan bod. Iedere vrijdagmiddag vinden hier straks trainingen plaats, in groepjes van maximaal acht spelers per trainer.
Heel belangrijk hier: iedereen heeft een eigen bal. “Wat je bij de clubs veel ziet, is dat een groot deel van zo’n training bestaat uit partijtje”, geeft Wolbrink aan. “Dan lopen er een stuk of vijftien spelers op het trainingsveld en er is maar één bal. Hier heb je een uur lang non-stop balcontact. Daar word je uiteindelijk gewoon een betere voetballer van.”
Wolbrink weet wat ervoor nodig is om de top te bereiken. Zelf speelde hij als tiener in de jeugd van De Graafschap en in verschillende KNVB-selecties. Toch kon hij de stap naar het profvoetbal net niet maken. Wel speelde hij onder meer bij het Aaltense AZSV en was hij in zijn eigen thuisdorp jarenlang een vertrouwd gezicht in het eerste elftal van Pax. Zijn compagnon Arends – de twee zijn tevens collega’s bij sportcentrum Aerofitt – is dat nu nog.
Het zijn twee echte rasvoetballers. Zelf voetbalden ze vroeger eveneens heel veel op de trapveldjes in het dorp, vaak na schooltijd. “Wij waren in onze jeugd allebei zeven dagen in de week met voetbal bezig, dat zie je tegenwoordig veel minder”, stelt Wolbrink, die de benodigde trainersdiploma’s op zak heeft. “Daarom willen we een platform bieden om de jeugd van nu meer aan het voetballen te krijgen.”
De vraag blijkt groot. Voor de gratis inlooptraining hebben zich deze vrijdag tachtig kinderen vanuit alle hoeken van de gemeente Bronckhorst aangemeld. Gasttrainers onder wie Lion Kaak (TOP Oss), Jordy Rondeel (De Treffers) en De Graafschap-jeugdspelers Jim van der Logt en Ebbe Wenting helpen het geheel in goede banen te leiden. “We hebben de inschrijving een paar dagen van tevoren nog dicht moeten zetten”, vertelt Wolbrink. “Dat de belangstelling direct zo groot zou zijn, hadden we stiekem gehoopt, maar niet verwacht.”
Het concept wint in de regio sowieso aan populariteit. Ook in Doetinchem, Winterswijk en Silvolde is er de mogelijkheid om extra voetbaltrainingen te volgen. In Doetinchem zijn de mannen van Pelota actief. In Winterswijk heeft oud-prof Martijn Meerdink zijn eigen voetbalschool. En in Silvolde begon voetbalschool De Paasberg begin dit jaar met niet-clubgebonden trainingen.
In Hengelo kijken de ouders deze vrijdagmiddag langs de kant toe. “Dit is zeker een toevoeging op het voetballen bij de club”, vindt Hengeloër Sebastiaan Brinkhorst. Hij wil zijn zoon Kobus (8) – gehuld in het Liverpool-shirt van Virgil van Dijk – zeker opgeven voor de voetbalschool. “Bij Pax heeft hij een mooi team en een heel leuke trainer, maar dit is een andere setting met meer verdieping in de oefenstof.”
Ook Anouk Evers is enthousiast. “Ontzettend leuk”, vindt de moeder van de Keijenborgse Ruben. Zo’n extra training in de week, daar zal haar zoontje maar wat blij mee zijn. “En bij de club zijn het altijd vrijwilligers, vaak ouders, die de trainingen geven”, zegt Evers. “Het is natuurlijk heel fijn dat ze dat doen, maar hier gaat het toch op een wat hoger niveau.”
Van de zeven uitgezette oefenstations is het schieten op de snelheidsmeter deze middag bij velen favoriet. Net als bij de clubs is ook bij de voetbalschool het plezier dan ook het aspect dat vooropstaat, benadrukt trainer Wolbrink. “Maar het zou natuurlijk wel heel gaaf zijn als één van die jongens of meisjes uiteindelijk het profvoetbal zal halen”, zegt hij. “Wij hebben ook de kennis in huis om ze daarin te begeleiden, mocht het zover komen.”
Wie hier daadwerkelijk de trainingen wil gaan volgen, wordt lid voor een blok van tien weken of voor een jaarplan van vier keer tien weken. De 7-jarige Ruben zal zijn shirtje van Messi binnenkort inruilen voor het officiële tenue van deze voetbalschool. Hij kijkt nog eens naar zijn moeder en meldt dan met een stralende glimlach op zijn gezicht: “Ik mag erop.”