Parafietser rijdt eigen‘Ronde van de Achterhoek’

Redactie

[Varsseveld]

Wielerkoers in laatste weekend van augustus heeft side-event voor handbikers en parafietsers. In oktober is er een toertocht.

Tekst: Luuk Stam Foto: Marcel Houwer

Voor de vierde keer trekt op zondag 29 augustus de Ronde van de Achterhoek door de regio. De wielerkoers over 200 kilometer voert de renners door alle acht Achterhoekse gemeenten. Op zaterdag 28 augustus is er rondom finishplaats Varsseveld ook al volop wieleractiviteit. Die dag staat hier geheel in het teken van handbikers en parafietsers van alle niveaus.

Op het Varsseveldse bedrijventerrein Hofskamp Oost is voor deze zaterdag een volledig geasfalteerd parcours uitgetekend. De finish ligt voor de deur bij Van Raam, fabrikant van aangepaste fietsen. Organisator en tevens één van de deelnemers is Wilco Giesen (zie foto) uit Silvolde, die in 2014 te maken kreeg met een herseninfarct. Verderop in deze krant is een interview met hem te lezen.

UCI-koers

De wielerkoers op zondag mag dit jaar rekenen op een zeer sterk deelnemersveld. De Ronde van de Achterhoek was voorheen een nationale koers. Dit jaar vindt de wedstrijd voor het eerst plaats onder de vlag van de internationale wielerbond UCI. Dat betekent dat ploegen vanuit heel Europa naar startplaats Bredevoort zullen komen.

Na de start rijden de renners eerst richting Winterswijk. Vervolgens passeren ze opnieuw in Bredevoort en is er een passage in finishplaats Varsseveld. Daarna volgt een grote ronde via Ruurlo, Vorden, Hengelo, Hoog-Keppel, Wehl, de Montferlandse heuvels, Netterden, Gendringen en Sinderen. De wedstrijd eindigt met vijf plaatselijke ronden in Varsseveld, waar de finishlijn is getrokken op de Dames Jolinkweg.

Toertocht

Ook voor recreatieve fietsers is er de mogelijkheid om de 200 kilometer lange route over  Achterhoekse wegen – of een deel daarvan – te rijden. Zij moeten nog wel even geduld hebben. De NTFU-toertocht Ronde van de Achterhoek vindt plaats op zaterdag 16 oktober. Deelnemers kunnen die dag starten in Vorden, Aalten en Eibergen.