[Montferland]

Wat in 1996 begon als een hardloopwedstrijd ‘omdat er nog niet zoveel wedstrijden in de Achterhoek waren’, groeide in de jaren daarna uit tot een evenement dat wereldwijd bekendheid geniet. De sleutel tot dit succes? “Het mooie decor en de gemoedelijke sfeer”, aldus oprichter Carlo Jansen.

Tekst: Walter Hobelman Foto: Robert Gerritsen

Carlo deed in de jaren negentig samen met Gerard Bodde regelmatig mee aan hardloopwedstrijden. “Vaak waren start en finish gesitueerd aan de rand van een stads- of dorpscentrum en werd er gelopen over een industrieterrein. Wel praktisch, maar niet echt inspirerende plekken vond Gerard. Een andere hardloopcollega, Willem Kronenburg, liep altijd een mooi trainingsrondje van vijftien kilometer door Montferland en zo ontstond het idee om dat rondje te gebruiken om zelf een wedstrijd te organiseren. Zo is het allemaal begonnen.”

De eerste wedstrijd pakte direct goed uit. “Het was helaas wel een beetje mistig die dag”, herinnert Jansen zich. Gerard Nijboer, op dat moment houder van het Nederlands record marathon (2:09.01 dat pas in 2003 werd verbeterd door Kamiel Maase) en winnaar van het zilver tijdens de olympische marathon in Moskou (1980) loste het startschot van de eerste Montferland Run waar 325 deelnemers op af waren gekomen.

Goede sfeer

De Pfixx Solar Montferland Run groeide in de jaren daarna uit tot een internationale wegwedstrijd over 15 kilometer voor ervaren en onervaren hardlopers; mannen en vrouwen, jong en oud. Het fraaie parcours – met start en finish in het pittoreske ’s-Heerenberg – voert de hardlopers door de dorpjes Stokkum, Beek en Zeddam en kent onderweg enkele uitdagende klimmetjes. De keus voor een 15 kilometerloop is een bewuste keuze. “Het is een mooie afstand voor zowel wedstrijd- als recreatielopers”, zegt Jansen. Het bosrijke en heuvelachtige parcours wordt gekenmerkt door de afwisseling van de sfeer in dorpen en de rust in de natuur. “Van lopers en publiek horen we elk jaar weer hoe sfeervol het is tijdens de wedstrijd. Bij binnenkomst van elk dorp is een koffiepunt geplaatst en zorgt een dweilorkest voor een goede sfeer. Loopt men het dorp uit, dan keert de rust weer terug en lopen de deelnemers door de prachtige omgeving.”

In de loop van de tijd zijn er ook een 7,5 kilometerloop en een jeugdloop van 1 kilometer aan het programma toegevoegd. “Wij kiezen er bewust voor om van de Montferland Run een wedstrijd te maken voor professionals én recreanten en kiezen daarbij meer voor de breedtesport dan de topsport”, vertelt Niels Weijers, bestuurslid van de stichting. “Natuurlijk zijn ‘bekende namen’ als deelnemers belangrijk, maar we willen ook ruimte bieden aan mensen die voor hun hobby aan hardlopen doen en voor zichzelf of met hun trainingsmatjes hun eigen uitdagingen aan willen gaan.”

Bekende namen

Het lukte de organisatie om in 2019 bekende lopers als regerend en voormalig olympisch kampioenen steeple Conseslus Kipruto en Birmin Kipruto aan de start te krijgen. Maar ook Haile Gebrselassie, Sifan Hassan en Paula Radcliffe hebben ooit hun veters vastgeknoopt voordat ze van start gingen bij de Montferland Run. “Wat Paula  betreft, dat was wel bijzonder. Ik ben ruim tien jaar bezig geweest om haar aan de start te krijgen, maar er kwam altijd iets tussen. In 2014 is ze wel geweest en omdat ze haar afscheid van de topsport had aangekondigd, was er toen extra veel mediabelangstelling voor Radcliffe, die twee keer wereldrecorder is geweest op marathon, een wereldrecord liep op de tien kilometer en zes wereldtitels bij elkaar heeft gelopen”, vertelt Jansen, die het hele jaar in de avonduren bezig is met de voorbereidingen van de Montferland Run en met talloze sporters en hun managers goede contacten heeft.

Sporters en hun begeleiders komen graag naar ’s-Heerenberg. “Onze wedstrijd staat internationaal goed bekend, vooral vanwege het mooie parcours en de soepele organisatie. Ook de media weet de weg naar Montferland te vinden. Daarmee is de Pfixx Solar Montferland Run een prachtig visitekaartje voor Montferland en de omgeving”, weet Weijers te vertellen, die in 2013 als afstudeeropdracht aan de HAN een onderzoek heeft gedaan naar de vrijwilligersorganisatie achter de Montferland Run.

Vrijwilligers

Het succes van de Montferland Run wordt door de twee mannen vooral toegeschreven aan de ruim 260 vrijwilligers die jaarlijks enthousiast en belangeloos hun medewerking verlenen. “De regelgeving maakt het organiseren niet gemakkelijker, maar ondanks dat zet iedere vrijwilliger er elk jaar weer vol enthousiasme zijn of haar schouders onder en dat is bijzonder waardevol”, vindt Jansen.

Rondom de Montferland Run vinden allerlei activiteiten plaats om het hardlopen onder de aandacht te brengen en jong en oud te prikkelen om zelf ook mee te gaan lopen. “Daarbij kunnen we vaak gebruik maken van bekende (ex-)topsporters, die met plezier hun kennis en enthousiasme willen overdragen aan de schooljeugd en teams van bedrijven die ons als sponsor ondersteunen. Ook dat vinden wij een waardevolle kracht van de Montferland Run.”

De Pfixx Solar Montferland Run vindt dit jaar plaats op zondag 3 december. De inschrijving is inmiddels geopend. Alle informatie is te vinden op www.montferlandrun.nl