[Zelhem]

Met intense belangstelling volgen de ogen van Mees de eend die door de lucht vliegt. Baas Lucia gooit de eend trefzeker in het water. Ze maakt een klein handgebaar en als een pijl uit een boog rent Mees de poel in. Mees is een Flatcoated retriever; een jachthond gefokt om ná het schot wild op te halen. Gelukkig vindt hij een foam eend net zo goed.

Foto en Tekst: Feikje Breimer

Mees komt de oever opgelopen en rent in een rechte lijn naar Lucia. De vrouw waarvan hij weet dat die graag zijn eend in ontvangst neemt. Het levert hem prijzende woorden op én een kleine snack.

Pup naast bed

Lucia Mullink heeft sinds 1991 meerdere jachthonden getraind. Met Mees had ze direct intuïtief een klik en uiteraard sliep hij als pup van acht weken oud naast haar bed. In een bench, dat dan weer wel. “Dat doe ik met al mijn pups!” legt ze uit. “Zo geef ik hem steun en zekerheid en weet hij dat hij niet alleen is. Zo bouwt hij vertrouwen op. Ja, inderdaad, ik slaap dan regelmatig met een hand uit bed om de pup te aaien.”

Inmiddels is Mees drie jaar oud en apporteert met plezier alles wat Lucia met een boog voor hem weggooit. Een foam eend in dit geval of een imitatiekonijn. Voor de hond maakt het niet uit, het voorwerp dat zijn baas ergens heen gooit, haalt hij met groot plezier op. Wanneer de eend niet in het water maar achter een heuvel verdwijnt, stuift hij na een gebaar van Lucia tussen de brandnetels door naar de andere kant. Na een paar seconden verschijnt hij weer tussen het gras een stukje verderop. Mees heeft niet alleen vertrouwen in Lucia, Lucia vertrouwt ook op Mees. “Ik voel mij verbonden met hem. Hij is bedachtzaam en denkt na over dingen. Hij kan zelf een situatie inschatten en oplossen. Toen we net foto’s maakten, gedroeg hij zich toch net wat anders dan anders, dat vind ik volkomen logisch. Doorgaans staat er geen fotograaf bij zijn training, dus de situatie is anders voor hem.”

Positief gedrag

Het trainen van jachthonden gebeurt gelukkig meer en meer op basis van positieve beloning. De clickertraining in combinatie met placeboard is hier een goed voorbeeld van. Zodra een hond het juiste positieve gedrag vertoont, klikt de baas met een clicker, dat spreekt Lucia aan. Mees is dan ook met deze methode getraind.

“De Flatcoated retriever is een jachthond die zonder problemen het water in gaat,” legt Lucia uit.  “Waterwerk zoals eenden- of ganzenjacht is op het lijf geschreven van een flatcoated, hij is dan letterlijk helemaal in zijn element. Door zijn plezier in samenwerking is dit type hond behalve voor jachttraining ook geschikt voor Agility, Hoopers of Obedience sport.”

Badjas

Wanneer Mees voor de derde keer zijn eend uit het water heeft gevist, is de training voorbij. Opnieuw maakt Lucia een handgebaar, keurig wacht Mees tot ze een paar passen achteruit heeft gedaan voor hij zich de druppels van het lijf schudt. Samen lopen ze naar de auto waar een turquoise badjas wacht voor zijn natte lijf. “Uiteraard heeft Mees een badjas! Het koude water is geen probleem, het zou wel een probleem zijn als ik hem na afloop met een natte vacht laat afkoelen. Een badjas zorgt ervoor dat hij sneller droogt en dat beschermt zijn spieren.”

Mees steekt zijn kop keurig door het hoofdgat van zijn badjas en gaat op commando zitten voor een foto. “Goed zo!” prijst Lucia hem. Kwispelend staat hij op, de training is klaar voor vandaag.