[Woold]

Wat Marloes Bijlsma tijdens regenachtige winterdagen bedenkt, is zomers een bloemenzee waar niet alleen bijen en vlinders op af komen. Toeristen en inwoners van de Achterhoek weten de pluktuin goed te vinden. Marloes maakte tien jaar geleden een beplantingsplan voor haar privétuin, de bloemenoogst was al snel zo overdadig dat voorbijgangers nu voor een kleine bijdrage mogen komen plukken in haar pluktuin Do It Yourselves.

Tekst en Foto: Feikje Breimer

“Korenbloemen geven een echt veldboeketgevoel, die plukken mensen graag. Ze komen er voor uit Zutphen, Vorden of Arnhem zelfs.” Marloes staat er nog steeds van te kijken hoe graag mensen bij haar pluktuin langs komen voor een zelf geplukte bos bloemen. Toegegeven, in de zomermaanden staat op een relatief klein terrein een bloemenpracht die ze zorgvuldig heeft opgekweekt. “In de herfst haal ik niets weg, dat is beter voor het bodemleven en dus de biodiversiteit. In de winter denk ik na over een nieuwe slimme indeling. Wat groeide goed? Welke plant viel tegen? Tegen de tijd dat in het voorjaar de eerste zaailingen opkomen, weet ik welke ik wil laten staan en welke liever niet. Ik gebruik veel inheemse soorten, die zijn gewend aan ons klimaat en dus sterker. Bolderik is een mooie roze akkerbloem of de gele kamille.”

Oorwurmen

In de pluktuin wisselen een- en tweejarige bloemen elkaar af met bloeiende vaste planten. Op verschillende paaltjes van het schapenhek dat om de tuin staat, heeft Marloes omgekeerde bloempotjes gevuld met hooi gezet. Aantrekkelijk voor oorwurmen die graag bladluis eten. “In mijn tuin gebruik ik geen bestrijdingsmiddelen, ik werk biologisch. Mensen die een enkele bladluis vies vinden, kunnen hier beter niet komen plukken!”, waarschuwt ze lachend. Op blote voeten loopt ze door het gras. Een schaartje in de hand en knip! Een uitgebloeide cosmea ruimt het veld. In het dagelijks leven is Marloes landschapsontwerper voor ruimtelijke inrichting voor organisaties als Staatsbosbeheer. In het Woold beheert ze haar eigen stuk land met respect voor de natuur.

Duizenden volgers

Haar kennis op het gebied van pluktuinen heeft Marloes verwerkt in haar boek De Pluktuin dat ze via haar website en via elke boekhandel in Nederland en België verkoopt. “De Pluktuin ligt inmiddels bij de drukker voor de derde druk. Met het boek en mijn 7.000 volgers op Instagram heb ik effect. Biodiversiteit en bodemgezondheid zijn heel belangrijk, ook in een tuin. Daarover geef ik graag advies. Ik plant bijvoorbeeld alles door elkaar. Geen rijen met dezelfde planten, ze wisselen elkaar af. Daarmee voorkom je op een natuurlijke manier plagen. Verder verstoor ik zo min mogelijk de bodem; spitten en graven is ongezond voor het bodemleven. Bij een pluktuin stellen mensen zich soms een enorme lap grond voor, wat oppervlakte betreft is deze tuin niet zo groot. Maar de hoeveelheid bloemen is in de zomer enorm. Dat kunnen mensen ook in hun eigen tuin realiseren, zelfs op een balkon kun je je eigen pluktuin inrichten. Aan het begin van het jaar plaatste ik iedere zaterdag een filmpje op Instagram over voorzaaien, dat levert veel enthousiaste reacties op. Ik zaai trouwens liefst zo min mogelijk voor, alleen bloemen zoals zinnia en cosmea die van nature in warmere gebieden voorkomen, help ik zo op weg. Rechtstreeks zaaien levert voor de meeste planten gewoon sterkere planten op.”

Lekker genieten

Tien jaar geleden was een pluktuin nog niet zo bekend in de Achterhoek, waar verkoopstalletjes nu weer heel gebruikelijk zijn. Sommige mensen voelden zich bezwaard om zomaar in iemands tuin bloemen te plukken. Die drempel durven de bezoekers inmiddels gelukkig wel te nemen. “Wanneer mijn tuin in de zomer opent, staan er bordjes bij de planten met de naam. Mensen betalen 50 cent per steel, dat gaat prima. Ik laat mensen lekker scharrelen in de tuin, ik gun ze de belevenis. Laat ze maar lekker genieten en zen worden!”

Behalve planten voor de pluktuin kweekt Marloes ook planten voor de zaden, deze zadenlijn verkoopt ze via haar website. “Het is inmiddels echt geen hobby meer. Mensen onderschatten wat er allemaal bij komt kijken. Onkruid wieden, water geven, zaden oogsten, het vraagt veel tijd en aandacht maar dit is wel mijn plek.”