[Borculo]

De ambulance staat klaar, politie houdt toegestroomd publiek op afstand. Alle blikken zijn gericht op de ladderwagen waar hoog in de lucht iemand op een brancard ligt. Als het tafereel niet van LEGO was, zou je de patient kunnen horen kreunen. Publiek is trouwens van harte welkom bij deze uitruk van de brandweer. Tot en met 8 mei staat de grootste rampstad van LEGO in het Brandweermuseum in Borculo.

Tekst en Foto: Feikje Breimer

“Je verwacht het niet hè!” glundert Gertie Voskamp trots. “Dat is de grootste verrassing van dit museum, het is veel groter dan je denkt.” Zou je alle ruimtes van het museum leeg halen en neer zetten op een voetbalveld, dan stond dat veld voor driekwart vol met brandweerwagens, brandspuiten, brandweerhelmen, brandblussers, miniatuurbrandweerauto’s en etalagepoppen in brandweerkleding.

De vrijwillige gidsen maken het regelmatig mee. Opa en oma nemen de kleinkinderen mee naar het Brandweermuseum. De kinderen mogen rondlopen in brandweerkleding en onder begeleiding van de gids ook in één van de brandweerwagens zitten. Ze bewonderen de uitslaande brand in een diorama, de vlammen zijn van watten, en kunnen zichzelf spiegelen in de glanzend gepoetste wagens. “Ha, ha!” lacht Gertie. “Hoe vaak hebben we al meegemaakt dat de volwassenen binnen een paar dagen terugkomen zonder kinderen, om op hun gemak al het materieel nog eens te bekijken!”

Blauw zwaailicht

Gertie wijst in de vitrine met zevenhonderd vuurrode brandweerauto’s naar een minuscuul autotootje inclusief blauw zwaailicht formaat speldenknop. “Dat is het allerkleinste brandweerautootje dat hier staat. Soms krijgen we materiaal van verzamelaars, soms uit een erfenis. Na de verbouwing van een brandweerkazerne ergens in het land blijkt er soms geen plaats meer te zijn voor de prachtige antieke brandweerwagen. Als het een goede aanvulling is op de collectie, dan halen we hem op. Zo zijn we aan onze grote trots de Ahrens Fox uit 1927 gekomen. De Rolls Royce onder de brandweerwagens die tot 1970 nog branden bluste in Rotterdam. Daarna is hij door een liefhebber gekocht, we konden hem puntgaaf overnemen. Hij is zwaar! Zeveneneenhalve ton. Het vervoer kostte het museum uiteindelijk meer dan de aanschaf.”

LEGO rampenstad

Het brandweermuseum heeft tachtig vrijwilligers; gidsen, monteurs, schilders en mensen voor achter de kassa in het weekend. Of zoals Gertie, die de PR van het museum verzorgt. Toen ze met een vrijwilligersuitje de rampenstad van LEGO voor het eerst zagen, wisten de vrijwilligers direct dat dit bouwwerk naar Borculo moest komen. LEGO IncidentenCity zoals het bouwwerk officieel heet, is een rampenstad met de grootste brandweerincidenten verzameling van LEGO steentjes ter wereld. Er zijn meer dan 250.000 steentjes in verwerkt. Bezoekers kunnen aan een wedstrijd meedoen: ‘zoek de 23 incidenten’. Alle incidenten hebben plaatsgevonden in Nederland en zijn heel herkenbaar; een kat in de boom, woningbrand, de tram die op een walvisstaart belandt en omgewaaide bomen. Ramptoeristen zijn hier welkom.

Etalagepop

In 1925 werd Borculo daadwerkelijk getroffen door een ramp. Een cycloon raasde over het stadje aan de Berkel. De inwoners moesten de eerste dagen zichzelf zien te redden, de brandweer werd pas dertien jaar later opgericht. Eén van de eerste brandweerauto’s die toen werd gebruikt, staat uiteraard in het museum. “Wie zich tegenwoordig aansluit bij de vrijwillige brandweer is automatisch ook vrijwilliger voor het museum,” verklaart Gertie het aantal vrijwilligers. “Al kunnen we nog meer vrijwillige gidsen gebruiken, en jongens zoals deze hier!” Gertie slaat zijn arm om de etalagepop, een brandweerhelm gevuld met LEGO in zijn andere arm. “Etalagepoppen heb je hier nooit genoeg met al die uniformen.”

Een klein jongetje wankelt voorbij de opstelling met een grote brandweerhelm op zijn hoofd. Zijn vader is al afgeleid, staat daar een Seagrave uit 1917?

www.brandweermuseumborculo.nl