Ridder van verbinding in de Achterhoek

Redactie

[Winterswijk]

Marlies stond op het punt om naar de notaris te gaan toen er een regionale tv-ploeg parkeerde op de oprit. Op de stoep zag ze burgemeester Bengevoord lopen. Dat zal voor mijn man zijn, dacht ze toen de deurbel ging. “Doe jij maar open,” zei Anjo, “en doe schoenen aan!”
Nee, dat de burgemeester tijdens zijn lintjestour haar de onderscheiding voor Ridder in de Orde van Oranje-Nassau zou uitreiken, dát had Marlies Joldersma-Brouwer niet zien aankomen.

Tekst en Foto: Feikje Breimer

Ruim twintig jaar geleden verhuisde Marlies met haar man Anjo naar Winterswijk. Het Volksfeest in augustus maakte indruk op haar. “Het hele dorp loopt uit! De kinderspelen, de optocht; ik was onder de indruk hoe goed dat werd georganiseerd. Het was een goede manier om mensen in mijn nieuwe woonplaats te leren kennen. Ik heb toen gezegd dat ik mijn steentje wel wilde bijdragen. Of ik lid wilde worden van de Vereeniging Volksfeest? Ik dacht: Lid worden? Ik wil iets doen! Maar dat bleek gelukkig ook de bedoeling.”

Zelf uitvinden

Na haar studie Sociale Geografie begon Marlies als onderzoeker bij de Kamer van Koophandel in Arnhem. Er kwam een nieuwe functie waarbij één contactpersoon zich ging inzetten voor een bepaalde regio. “Ik werd contactpersoon Achterhoek en mocht zelf uitvinden hoe de samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven verbeterd kon worden. Wat ik een mooi voorbeeld vind uit die periode is de Techniekdag. Je ziet dat er een gezamenlijk belang is bij overheid, onderwijs en bedrijfsleven om kinderen te laten kennis maken met techniek. Als je concreet iets wil organiseren, is het bedrijfsleven meestal veel pragmatischer.”

Aansluitend werkte Marlies een aantal jaar voor de VNO-NCW Achterhoek en verzorgde ze de regionale en provinciale belangenbehartiging voor het bedrijfsleven en de techniekdagen. “Het voordeel van de Achterhoek is de overzichtelijkheid en de bereidheid van ondernemers om iets te willen betekenen voor de samenleving. Ik heb kunnen ervaren wat je door samenwerking voor elkaar kunt betekenen.” Ook de vrijwilligersfuncties die ze daarna heeft opgepakt, hebben dat met elkaar gemeen. “Ik vervul graag een verbindende rol, netwerken zijn hierbij belangrijk. Als je goed wil netwerken, moet je bij jezelf blijven en oprechte belangstelling hebben voor anderen. Maak er geen toneelstuk van. Als je domweg iets wil verkopen, lukt dat zelden. Als je interesse hebt voor wat iemand graag doet of hoe iemand zijn of haar bedrijf runt dan komt de rest wel.”

Verbindend talent

Na haar lidmaatschap van de Juniorkamer volgde de Rotary Club Achterhoek Oost waar ze als lid van het dagelijks bestuur tal van goede-doelen-projecten organiseerde. De Ondernemerskring Winterswijk (Owin) volgde al snel in het rijtje van organisaties die graag het verbindende talent van Marlies inzetten. Als secretaris van het bestuur organiseerde ze themabijeenkomsten, bedrijfsbezoeken en droeg bij aan de belangenbehartiging van het Winterswijks bedrijfsleven.

Via Owin kwam ze in 2009 in contact met de Stichting Steengroeve Theater. “Dat vind ik nou echt een voorbeeld van wat je door samenwerking met elkaar kunt bereiken! Ik had vaak verhalen gehoord over de opvoering van Die Zauberflöte in 1989, dat had iets magisch voor mij. De trein voor de eerste voorstelling in 2010 was net gaan rijden toen ik ging meehelpen met de communicatie en de connecties met het bedrijfsleven. Ik heb een heilig respect gekregen voor alle vrijwilligers die met elkaar zo iets bijzonders tot stand kunnen brengen. De zangers, dansers, acteurs, decorbouwers, kostuummakers. Zoveel uren werk zonder financiële tegenprestatie. Ik ben er trots op dat we dit steeds zonder subsidies hebben kunnen realiseren. Ook het bestuur betaalt de eigen toegangskaartjes.”

Aanpakken

Voor welke organisatie Marlies ook op pad gaat om zaken te realiseren, steeds weer valt haar de bereidheid op van ondernemers om iets bij te dragen. “De kracht van de Achterhoek is het zelforganiserende vermogen. Ze pakken hier aan en verzanden niet in allerlei discussies. In eerste instantie is het niet zo makkelijk iedereen enthousiast te krijgen, maar wanneer je de Achterhoeker eenmaal mee hebt dan gebeurt er ook wat. Het is mooi om te zien dat nieuwkomers dit vaak ook oppakken. Als er een nieuwe directie komt na een overname en er toch weer een bijdrage is voor de lokale voetbalvereniging. Dat is goed.”

Pionieren is wat Marlies het liefste doet. Iets nieuws van de grond trekken, zoals ze het zelf noemt. “Mijn talent is niet op ’t toneel gaan staan. Al had ik het geweldig gevonden als ik mooi had kunnen zingen, maar nee dat zit er echt niet in. Mijn rol op het toneel beperkt zich tot het uitreiken van de bossen bloemen na afloop.”

Van de koninklijke onderscheiding was Marlies diep onder de indruk. “Ik heb vaak een onderscheiding voor mensen helpen aanvragen, maar het is nooit bij mij opgekomen dat ik er een zou ontvangen. Ik heb dit nul procent zien aankomen, maar ik ben er ongelofelijk blij mee!”