[’s-HEERENBERG]

Het wordt niet het afscheid dat ze zich hadden voorgesteld. Na 39 jaar trekken Marcel Schuurman (59) en Jan Reessink (64) donderdag 31 maart de deur van Grandcafé De Snor in stilte achter zich dicht. Daarmee komt er ook een einde aan de rijke familiegeschiedenis van het pand.

Tekst: Natasja Scheerder Foto: Dies Goorman

De portrettengalerij van drie generaties Schuurman in het café geeft hier blijk van. Al in 1903 pachtte oma Hanne Derksen met Frans Bernards het pand aan de Molenstraat 2 in ’s-Heerenberg. Nadat Bernards in 1907 op slechts 36-jarige leeftijd stierf, hertrouwde oma twee jaar later met Gerrit Schuurman. Aan hem heeft het café ook de naam te danken, die het nu nog steeds draagt. Gerrit Schuurman had namelijk een zeer fraaie snor.

In mei 1915 werd het pand eigendom van de familie Schuurman. Zoals destijds gebruikelijk werden er meerdere zaken uitgebaat. Er was een winkel, slijterij, barbierzaak, pension en  concertzaal ondergebracht, er stond een biljart en er waren kegel- en schietbanen. Van 1913 tot 1986 deed de zaal dienst als familiebioscoop.

Oude foto: Marcel met zijn ouders Antoon en Leida Schuurman in 1983 bij het 70-jarig bestaan van de familiebioscoop.

Derde generatie
De huidige eigenaar, Marcel Schuurman, nam de zaak in 1982 over van zijn ouders Antoon en Leida Schuurman-Schut. Na diverse verbouwingen en restauraties gaf hij het monumentale pand zijn huidige functie van grandcafé met een serre en zaal, waar de afgelopen bijna veertig jaar tal van feestjes plaatsvonden.

“Ik was in 1982 net gezakt voor de meao toen mijn ouders de familie bij elkaar riepen om te vragen wie er bereid was de zaak over te nemen”, weet Marcel nog. “Als jongste van zes kinderen en zonder aanhang gaf ik aan dat ik het wel wilde proberen. Ik startte met pa en ma een VOF. Mijn oudste broer Gerard (72) was vanaf het begin mijn adviseur en coach en dat is hij nog steeds.”

Marcel herinnert zich de kroeg van toen nog goed. “Klanten legden een kaartje en dronken een borreltje. Het café was er voor iedereen. Jong en oud voelde zich bij ons altijd thuis. Mijn oma zei al tegen mijn ouders en mijn ouders later tegen mij: ‘Jan met de pet, maar ook de burgermeester moet binnen kunnen komen’.”

Verbouwingen
Marcel verbouwde een deel van de bioscoop in 1986 om tot feestzaal. Twee jaar later kreeg De Snor ook zijn eerste serre. “In 1991 hebben we het café verbouwd en de woonkamer erbij getrokken”, vertelt Marcel. “De bios is in 1996 gesloopt.” De zaal werd omgebouwd tot foyer en een jaar later geopend. De huidige serre kwam in 2000 en sinds 2006 heeft het grandcafé zijn huidige aanblik.

In 1991 kreeg Marcel een relatie met Jan Reessink, waarmee hij tien jaar later trouwde. Ondanks dat Jan geen horeca-achtergrond had – hij was elektricien – werd hij in 1993 aangesteld als medewerker bij De Snor. De twee vulden elkaar goed aan. Marcel was vooral de gastheer en bedenker van nieuwe initiatieven. Jan bleef veelal op de achtergrond actief als bar- en klusjesman. “Die rol past me het best”, zegt Jan. “Ik heb het ook altijd met veel plezier gedaan.”

Voortrekkersrol
Zo was Jan de stille kracht achter De Snor en trad Marcel meestal op de voorgrond. Naast gastheer in zijn eigen grandcafé was hij tien jaar lang voorzitter van de Montferlandse afdeling van Horeca Nederland en had hij een voortrekkersrol in de samenwerking en bij de organisatie van evenementen met de ’s-Heerenbergse horeca.

Maar ook binnen het verenigingsleven, dat bij De Snor altijd rijkelijk was vertegenwoordigd, liet Marcel zich zien. Met als hoogtepunt zijn benoeming tot stadsprins van carnavalsvereniging d’Olde Waskupen in 2011. “Ik ben nog steeds de enige kastelein die prins is geweest”, vertelt hij trots. “Het was één van de mooiste periodes uit ons leven. Mede dankzij onze families. Jans broer nam zijn taken over en Gerard de mijne. Daar zijn we ze nog steeds dankbaar voor. Anders hadden we dit nooit kunnen doen.”

Toekomst
Als voorbereiding op de toekomst van De Snor schakelden Marcel en zijn broer Gerard Schuurman zo’n vijf jaar geleden een makelaar in om te zien hoe de markt voor het horecapand was. Twee jaar geleden ging het grandcafé in de stille verkoop en april 2019 werd het definitief in de markt gezet.

“We zijn ons toen al gaan oriënteren, omdat we wisten dat een horecapand niet makkelijk meer te verkopen was”, legt Marcel uit. “September 2019 kregen we echter het verrassende bericht van onze medewerker Robert Lievers dat hij een financier had gevonden en De Snor samen met zijn vrouw Steffie wilde overnemen. In december van dat jaar hebben ze getekend en op 31 maart vindt de officiële overdracht van het pand plaats.”

Afscheid
En daarmee eindigt dus de geschiedenis van de familie Schuurman bij De Snor. Een einde in stilte. Door het coronavirus moest het grandcafé vorig voorjaar al een paar weken dicht. Sinds half oktober vorig jaar is de horeca echter opnieuw gesloten en lijken de deuren voor 31 maart niet meer open te gaan. Daarmee krijgen Marcel en Jan niet het afscheid dat ze willen en verdienen.

“We hadden nog graag persoonlijk, met een receptie, afscheid genomen van onze medewerkers en klanten”, zegt Marcel zichtbaar geëmotioneerd. “Maar dat is met de huidige coronaregels onmogelijk. We willen echter ook niet met stille trom vertrekken. Daarom hebben we de afgelopen maanden al een beetje afscheid genomen via Facebook met oude foto’s, die we in chronologische volgorde vanaf 1982 tot nu posten.”

Dat er vanaf april geen Schuurman meer op het horecapand zit, geeft eveneens een vreemd gevoel. “Maar we vinden het wel heel fijn dat een bekende het overneemt en er een vertrouwd gezicht op de zaak blijft. Het belangrijkste is dat De Snor blijft voortbestaan. Aan het enthousiasme van Robert en Steffie zal het, ondanks de corona, niet liggen. Het is goed dat er een jong stel komt, dat het bedrijf met nieuwe, frisse ideeën voortzet.”

Dat ook zij niet de gewenste start krijgen, doet de huidige uitbaters net zoveel pijn als hun eigen mislukte afscheid. “Zo wil je niet beginnen”, zeggen ze. “Dat gun je niemand. Het is dan ook te hopen dat de horeca snel weer open kan. Gelukkig hebben we vorig jaar nog een goede zomer gehad. Dat was ook voor de nieuwe eigenaren een goed signaal. Als het weer kan, loopt De Snor vol, daar zijn we van overtuigd.”

De officiële overdracht van Grandcafé De Snor aan Robert en Steffie Lievers zou eigenlijk al op 31 december plaatsvinden. Vanwege de coronapandemie en de daarmee gepaard gaande sluiting van de horeca was het volgens Marcel en Jan toen echter onmogelijk voor de nieuwe eigenaren om een succesvolle start te maken met De Snor. Voor de continuïteit van de horecagelegenheid besloten zij daarom nog drie maanden door te gaan. Het pand werd op 31 december daarom wel verkocht maar de onderneming nog niet. Ondanks dat de horeca nu nog steeds dicht zit, hebben ze er vertrouwen in dat ze De Snor op 31 maart wel met een gerust hart kunnen overdragen en de deuren snel weer open mogen.