ACHTERHOEK – De Smaakacademie Achterhoek, een samenwerkingsverband van een aantal (v)mbo-onderwijsinstellingen en vakmensen uit de praktijk, wordt uitgebreid met hbo-onderwijs. De organisatie laat met steun van provincie Gelderland studenten kennismaken met de Achterhoekse voedingssector en zet zich in voor duurzaam, regionaal én gezond voedsel. Doel is meer instroom van vakmensen en vernieuwing in de voedingsindustrie.

De Smaakacademie bestaat nu uit vakmensen en docenten van Graafschap College, Zone College, Van Hall Larenstein, Hogeschool Saxion en het samenwerkingsverband van Profijtscholen. Ze werken samen om nieuwe producten te ontwikkelen voor de voedselsector. Onder het motto ‘Van grond tot mond’ houden ze zich bezig met de Achterhoekse keuken van de toekomst: Achterhoek Food.

Modern vakmanschap
Via de Smaakacademie maken leerlingen kennis met de voedselketen, van boer tot winkelvloer. Op de Smaakwerkplaatsen, masterclasses, excursies en via lessen, stages en afstudeerscripties leren ze omgaan met de nieuwste technieken en het samenwerken in een voedselketen. Tot nu toe werd hiervoor alleen samengewerkt met (v)mbo-instellingen, maar er bleek steeds meer behoefte aan vakmensen op hbo-niveau. Projectleider Maurits Steverink: ‘De Achterhoekse Foodsector biedt veel kansen voor hbo’ers die willen ondernemen met duurzaam, gezond en regionaal voedsel.

Voeding van de toekomst
Provincie Gelderland zet 200.000 euro in voor de Smaakacademie vanuit Onderwijs & Arbeidsmarkt. Gedeputeerde Peter Kerris: “De Smaakacademie leidt nieuwe talenten op voor de voedingsindustrie van morgen. Een duurzame en eerlijke voedselketen waarin onderwijs en ondernemers nauw samenwerken aan de voeding van de toekomst.”

De Smaakacademie zet Achterhoekse producten op de kaart. Foto: PR