[Doetinchem]

Talicia Angenent was als kind naar eigen zeggen wat voller dan andere kinderen en voelde zich daardoor niet goed genoeg. Die grote onzekerheid zette ze zo’n twee jaar geleden om in zelfacceptatie. De Doetinchemse gaf zich op voor de verkiezing Miss Curve Nederland en staat op zaterdag 11 juni in de finale om het meest zelfverzekerde en stralende meisje met kledingmaat 40 of meer te worden.

Tekst: Ceciel Bremer Foto: Roel Kleinpenning

Tot 12.30 uur naar school, dan door naar een afspraak met de fotograaf om foto’s te maken bij dit artikel. Vervolgens weer op de fiets naar de lingeriezaak en de kledingzaak waarmee ze samenwerkt om foto’s te maken met outfits die ze op social media kan posten. Dan heeft ze tijd om plaats te nemen voor dit interview om aansluitend weer door te gaan naar autorijles. De 18-jarige Talicia heeft altijd al een drukke agenda die voornamelijk bestaat uit school en haar baan in de supermarkt van zo’n 20 uur per week. Sinds haar deelname aan Miss Curve Nederland zijn daar alleen maar meer afspraken bijgekomen. Maar klagen hoor je haar niet, want ze is trots op haar finaleplaats en geniet van alles wat daarbij hoort. “Ik heb gehuild van blijdschap toen ik hoorde dat ik door was naar de finale. Ik dacht: nu kan ik iedereen die ooit iets negatiefs heeft gezegd over mijn uiterlijk laten zien dat ik wel goed genoeg ben”, vertelt de Doetinchemse zelfverzekerd.

Zelfacceptatie

Mooie kleren en schoenen, make-up, nagels gelakt, bijpassende sieraden en tas. Talicia houdt ervan om aandacht te besteden aan haar uiterlijk en droomde er al jong van ooit mee te doen aan een Miss-verkiezing. Ze voldeed echter nooit aan het zogenaamde ideaalbeeld en voelde zich daarom anders dan andere meisjes. “Ik ben altijd vol geweest en dat werd ook regelmatig tegen mij gezegd; ‘Je zou mooier zijn als je slanker was.’ In een kledingwinkel heeft een verkoopster wel eens tegen mij gezegd: ‘Loop maar door naar onze plusmaten want dit past jou niet.’ Dat maakte me lange tijd erg onzeker”, vertelt de eerstejaars studente Social Work van het Graafschap College. Nadat ze een paar jaar geleden op eigen kracht veel kilo’s kwijtraakte maar in korte tijd weer op haar oude gewicht zat, zetten ze de ‘knop’ om. ‘Dit is wie ik ben’, durft ze nu stellig te zeggen. Ze accepteerde zichzelf en besloot zich afgelopen voorjaar op te geven voor de verkiezing Miss Curve Nederland.

Trainingsdagen

Tot haar eigen verbazing ontving ze één dag na haar aanmelding al een uitnodiging om eind maart op de castingdag in een cocktailjurk te verschijnen en zich te presenteren tussen de tientallen andere meiden. “Heel gaaf! Ik was zo blij toen ik hoorde dat ik door was. Het was een bevestiging voor mezelf dat ik er ook mag zijn”, blikt ze terug. Sindsdien is de week van Talicia nog voller gepland dan voorheen want elke zondag reist ze met de trein naar Emmeloord voor een training in aanloop naar de finale. “De ene week krijgen we les in lopen op de catwalk, een andere keer hebben we een beauty- of social mediatraining. Ik vind het allemaal heel erg leuk. Ook onderling met de andere meiden is het gezellig. Nee, er is geen concurrentie, dat voel ik in ieder geval niet zo”, vertelt de goedlachse studente.

Voorbeeld

Haar finaleplek besloot ze te gebruiken om op eigen initiatief een samenwerking aan te gaan met een lingeriezaak en een spijkerbroekenwinkel in de Doetinchemse binnenstad. “Wekelijks ga ik erheen om kledingsetjes te passen die ik zelf mooi vind en daar foto’s van te maken. Die zet ik gedurende de week op Instagram. Als klant krijg je met een speciale kortingscode 10% korting als je die kleding koopt. Ik vind het leuk om meiden zo te inspireren met outfitjes en te laten zien waar je leuke kleding in een maatje meer kunt kopen. Daarin wil ik een voorbeeld zijn voor anderen”, vertelt ze over het aangaan van de samenwerkingen. Het is een teken dat de Doetinchemse schone goed in haar vel zit. Ook het thuisfront merkt dat effect. “Ik heb drie zusjes die ik graag wil laten zien en vertel dat je gewoon moet dragen waar je je lekker in voelt, ongeacht hoe je eruit ziet.”

Hoe schat ze haar kansen in de finale in? “Och joh, daar ben ik helemaal niet mee bezig. Ik vind meedoen al een geweldige ervaring. En of ik nu win of niet, ik blijf dezelfde Talicia die achter de kassa zit bij de supermarkt en graag haar mbo-diploma wil halen. Verder plan ik niets en leef ik meer van dag tot dag”, zegt ze nuchter.

Didamse ook in de finale
Miss Curve Nederland is bedoeld om de zelfacceptatie van volle vrouwen, vanaf kledingmaat 40, te stimuleren. De organisatie wil deze vrouwen de kans geven deel te nemen aan een Miss-verkiezing, met alles wat daarbij hoort. Van de honderden aanmeldingen zijn 27 vrouwen geselecteerd voor de finale op zaterdag 11 juni in Emmeloord. De verkiezing kent verschillende categorieën: meiden van 16 tot en met 26 jaar die ongetrouwd zijn en geen kinderen hebben, ongehuwde vrouwen met kinderen van 18 tot en met 35 jaar, ongehuwde vrouwen zonder kinderen van 27 tot en met 35 jaar, en getrouwde vrouwen van 18 tot en met 35 jaar met of zonder kinderen. Online kunnen de finalisten stemmen werven die meetellen in de eindklassering. Naast de Doetinchemse Talicia Angenent hebben nog 13 meiden het tot de finale bereikt in de leeftijdscategorie tot 25 jaar, waaronder de 18-jarige Grietje Kuijpers uit
Didam.