[Hengelo]

De 15-jarige Hengelose Kris Rewinkel speelt komend voorjaar met het eerste damesteam van tennisclub Bargeres uit Emmen in de hoogste afdeling van het Nederlandse vrouwentennis.

Tekst en Foto: Luuk Stam

Ze is pas 15 jaar oud, maar toch kan Kris Rewinkel uit Hengelo zich al opmaken voor haar eerste seizoen in de eredivisie tennis. Met het eerste damesteam van tennisclub Bargeres uit Emmen promoveerde ze eind mei naar de hoogste afdeling van het damestennis in Nederland. Dat gebeurde na een seizoen met alleen maar gewonnen wedstrijden, vrijwel altijd waren het overwinningen met grote overmacht. De dames van Bargeres – allemaal tieners – vormen komend seizoen met afstand het jongste team in de eredivisie.

Dat de Achterhoekse Rewinkel deel uitmaakt van dit team met de thuisbasis in Emmen klinkt niet geheel logisch. Toch was haar keuze voor de club in Drenthe – ze speelt hier pas sinds maart van dit jaar – heel bewust. Rewinkel begon op haar zesde met tennissen bij HTC Het Elderink in haar thuisdorp Hengelo. Voor haar overstap naar Emmen speelde de Hengelose competitie bij de Groenlose Tennisclub (GTC), maar daar was er niet de mogelijkheid om hoofdklasse te spelen. “En dat wilde ik heel graag”, vertelt het ambitieuze tennistalent.

Leeftijdsgenoten

In Emmen vingen ze de ambitie van de Achterhoekse op. Toen vanuit Drenthe de vraag kwam om daar te komen spelen, hoefde Rewinkel niet lang na te denken. Bij Bargeres kreeg de jonge Hengelose de kans om met leeftijdsgenoten in de hoofdklasse te spelen, alle speelsters in het vijfkoppige team zijn tussen de 14 en 18 jaar oud. “En een aantal meisjes kende ik al van de toernooien”, vertelt ze. “Maar het was wel de hoofdklasse dames, geen junioren, maar de seniorencompetitie. Dan denk je wel even van: wow, dit is een flinke stap.”

Waar Rewinkel individueel in haar leeftijdscategorie – dus bij de junioren – rond plek 50 op de nationale ranking stond, speelde ze in competitieverband ineens op hoog niveau tussen de senioren. Toch verliep dat boven verwachting. Het piepjonge damesteam van Bargeres groeide afgelopen seizoen uit tot een sensatie. Hoe dat kon? “We stuwden elkaar naar een hoger niveau”, aldus Rewinkel. “We kunnen allemaal heel goed met elkaar overweg. En in de competitie mag je elkaar coachen en tips geven, dat is heel fijn.”

Kris Rewinkel op de baan van HTC Het Elderink in Hengelo, de club waar ze als klein meisje begon te tennissen. Foto: Luuk Stam

Trainingen

Het leven van de Hengelose staat al jarenlang in het teken van tennis. “Ik moest eerst zwemles afmaken, daarna mocht ik kiezen wat ik wilde doen”, blikt Rewinkel zo’n tien jaar terug. “Eerst heb ik geturnd, maar mijn broer zat op tennis. Als hij moest trainen, ging ik vaak mee met het ophalen, ik wilde het ook eens proberen. In een team sporten leek mij niks. Bij tennis kun je alleen jezelf de schuld geven als het niet lukt, ik vond het al direct heel leuk.”

Al snel bleek de jonge Kris talent te hebben. Al op haar twaalfde volgde ze trainingen op hoog niveau en nam ze deel aan de KNLTB Junior Ranglijst Toernooien. Ze trainde bij verschillende trainers in Zutphen en Vorden en tegenwoordig in Haaksbergen en Doetinchem. In totaal traint de vmbo-scholiere van het Doetinchemse Rietveld Lyceum nu vier keer in de week. In de weekenden zijn er competitiewedstrijden met haar team of is er een individueel toernooi. Een gemiddelde week telt voor haar maar één dag zonder tennis.  

Proftennisster

Het grote doel van de 15-jarige Hengelose staat dan ook als een paal boven water. “Ik wil proftennister worden en op een grandslam spelen”, klinkt het stellig. Haar sterke punten? “Ik denk het doorzetten en het volhouden, ik geef niet gemakkelijk op en zoek altijd naar een oplossing”, vertelt Rewinkel, die in de individuele juniorenranking inmiddels al richting de top 30 gaat en er komend seizoen alles aan wil doen om nog verder te stijgen.

Haar grote voorbeeld in het proftennis bij de dames? “De speelstijl van Naomi Osaka vind ik heel interessant”, vertelt Rewinkel. “Maar het is niet dat ik heel erg tegen dat soort speelsters opkijk, ik doe mijn eigen ding.” Op veel zenuwen is de Hengelose dan ook niet te betrappen. Ook niet nu haar debuut in de eredivisie voor de deur staat. Als de voorjaarscompetitie van 2023 van start gaat, staat de jonge Hengelose tegenover de beste tennissters van Nederland. Spannend?  “Ik heb er vooral heel veel zin in.”