Ineens is het alweer half december en gaan we hard richting einde van het jaar. December is niet alleen speciaal vanwege alle feestdagen, kerstborrels en (al dan niet verplichte) familiebezoekjes, het is in de uitzendbranche vooral ook een hectische maand. Onze intercedenten gaan op pad om relatiegeschenken rond te brengen en uiteraard onze klanten te bedanken voor de samenwerking van het afgelopen jaar. Daarbij spreken we de wens uit om er samen een succesvol 2023 van te maken. Uitzendkrachten komen langs op onze vestigingen voor het ophalen van hun kerstpakket. Met hen proosten we op een mooie voortzetting van hun baan of heffen we het glas juist op nieuwe kansen. Ook administratief ligt er het nodige werk: loonsverhogingen moeten worden doorgevoerd en eindejaarsuitkeringen uitbetaald.

Tussen al deze bezigheden door is december ook een maand van reflectie en vooruitzien. Wat heeft het afgelopen jaar ons gebracht en hoe zal 2023 eruit zien? Dit jaar was er een van extreme krapte op een oververhitte arbeidsmarkt: véél vacatures en bijna standaard te weinig geschikte kandidaten. Dat zorgde ervoor dat het maken van de juiste match een behoorlijke uitdaging kon zijn. En dat we soms ook eerlijk moesten zeggen: helaas, we kunnen deze vacature niet invullen.

Inmiddels lijkt er enigszins een kentering aan te komen – althans in sommige sectoren. Het UWV verwacht een vacaturedaling in 2023 van zeven procent. Maar deze daling lost onze uitdagingen zeker niet op. In de zorg, het onderwijs, de bouw en techniek blijft de vraag onverminderd hoog. De krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt lijkt dan ook de komende jaren een structureel probleem. Het is belangrijk dat werkgevers zich dit realiseren. Het vraagt flexibiliteit in het aannemen van mensen én aandacht om goede werknemers binnenboord te houden. Als je al een half jaar op zoek bent naar een assistent controller voor veertig uur per week, met een afgeronde hbo-opleiding en tien jaar werkervaring, is het misschien tijd om dit ideale plaatje los te laten. Kijk eens verder: wellicht zijn er andere mogelijkheden, bijvoorbeeld door een zij-instromer intern op te leiden of de functie op te delen.

Creativiteit en flexibiliteit, aandacht voor opleiden en ontwikkelen, en goed werkgeverschap bieden: dit geldt natuurlijk ook (juist!) voor Seesing Flex. Daarom investeren we volop in deze thema’s, hebben we ons eigen opleidingscentrum Evolon en onze tak Seesing Flex Meedoen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het maakt dat we zin hebben in een fris jaar met al z’n uitdagingen, 2023 kom maar op!