[Zelhem]

Survivalrunner Thom van Cappellen (30) uit Zelhem lijkt dit jaar welhaast onklopbaar. In Harreveld gaat hij komende maand op voor zijn derde Nederlandse titel in één seizoen. En dat in een sport die wint aan populariteit: ‘Mensen hebben in de coronatijd ontdekt dat er meer is dan voetbal en de sportschool.’

Tekst en Foto’s: Luuk Stam

Het zou een zelden vertoonde prestatie zijn: een Nederlandse survivaltitel op de korte, middellange én lange afstand in één seizoen. Zelhemmer Thom van Cappellen is er hard naar op weg om deze bijzondere trilogie te bewerkstelligen. Hij won de titel op de korte afstand eind vorig jaar in Dinxperlo, in maart van dit jaar was hij de beste op de middellange afstand in het Friese Kootstertille. En op 18 juni kan hij op het NK lange afstand (21 kilometer) in Harreveld een uitroepteken zetten achter een toch al geslaagd seizoen, waarin hij in januari en passant ook nog de ‘moeder aller survivals’ in Beltrum op z’n naam schreef.

De verklaring voor dat succes is voor een groot deel te vinden in een boerenschuur in het Zelhemse buitengebied. De schuur naast de boerderij waar zijn ouders wonen, is door Van Cappellen omgebouwd tot de gedroomde trainingslocatie voor een survivalatleet, compleet met touwen, klimnetten en andersoortige hindernissen. ‘Barnstacle’ heet het hier. De atleet geeft hier trainingen, maar gebruikt de schuur uiteraard ook om zelf te trainen. Hij bootst hier regelmatig wedstrijden na. Dan wisselt de meervoudig nationaal kampioen klauterrondes in de schuur af met stukken hardlopen door de weilanden rondom de boerderij.

Veelzijdigheid

Het zijn trainingen die in de wedstrijden hun vruchten afwerpen. In Kootstertille won Van Cappellen met niet minder dan 9 minuten voorsprong op de nummer twee. 54 hindernissen lagen er op het loodzware Friese parcours. “Juist die hindernissen, dat is waar Thom z’n grootste kracht ligt en waar hij het verschil kan maken”, vertelt zijn vriendin Ymke Salomons (27), die eveneens helemaal thuis is in de survivalwereld. “En hij kan goed hardlopen.” Die afwisseling, die veelzijdigheid, dat is ook precies waar volgens Van Cappellen zelf de charme van de sport in zit. “Je moet conditie hebben én je moet sterk zijn”, klinkt het. “En met alleen pure kracht kom je er ook niet, heel veel draait om techniek en behendigheid.”

Zelf begon Van Cappellen als kind al met survival, bij de Zelhemse survivalvereniging Jan in ’t Touw. In zijn tienerjaren koos hij voor het voetbal, maar nadat hij zo’n zeven jaar geleden opnieuw de survival opzocht, was hij er niet meer weg te slaan. Het helemaal op jezelf aangewezen zijn, de uitdaging, die vond hij hier meer dan in het voetbal. Die liefde brengt hij nu over op anderen. Drie avonden in de week en op zaterdag geeft hij in de schuur trainingen. Vaak zijn het ook bootcamptrainingen, met losse gewichten. “Want het instapniveau voor de hindernissen is best hoog”, vertelt hij. “Maar als je techniek verbetert, kun je steeds een stapje verder, dan wordt het alsmaar leuker. Je blijft fit op een heel speelse manier.”

Populariteit

Het is buitenspelen voor gevorderden. Steeds meer mensen ontdekken de sport, de populariteit van de survivalruns zit flink in de lift. Zo deden er in het Friese Kootstertille dit voorjaar maar liefst 1.400 sporters mee, ook de Achterhoekse evenementen groeien. “Mensen hebben in de coronatijd ontdekt dat er meer is dan voetbal en de sportschool”, stelt Van Cappellen, die ook een verschil in beleving ziet. Van het ‘haantjesgedrag’ dat hij op het voetbalveld nogal eens opmerkte, ziet hij in de survivalwereld niets terug. “Er heerst enorme sportiviteit”, klinkt het. “Rondom de wedstrijden, maar ook daarbuiten trekken we samen op. Het is één grote familie, een wereldje waarin iedereen elkaar kent, ik heb er veel vrienden.”

Zijn vriendin Ymke – het stel gaat binnenkort samenwonen in Mariënvelde en verwacht hun eerste kleine – leerde Van Cappellen kennen via Instagram. Zij begon hem te volgen nadat hij in 2018 zijn eerste Nederlandse titel pakte. De twee raakten in gesprek, gingen samen trainen en van het één kwam het ander. Toeval of niet: sindsdien is Van Cappellen alleen maar blijven winnen. “Ik grap weleens: ‘Als ik ophoud met kampioen te worden, dan ga je zeker bij me weg?’”, vertelt de man, die in de slotfase van het NK in Friesland een fikse schouderblessure opliep. De voorbereiding op de wedstrijd in Harreveld was daardoor niet ideaal, maar of daarmee op 18 juni ook zijn relatie in gevaar komt? “Natuurlijk niet!”, zegt vriendin Ymke. “Ik ben hoe dan ook hartstikke trots op hem.”