[Aalten ]

Achterhoekse amateurfotografen gebruiken Twitter als digitaal album en zetten met fraaie foto’s van het landschap de regio in de schijnwerpers. Hans Monasso (52) is zo’n fotograaf. Drie jaar geleden begon hij met fotograferen. Nu gaat hij niet meer zonder zijn camera de deur uit.

Tekst: Miriam Szalata

‘Misschien wel de mooiste zandweg van Aalten, ondanks dat het een rechte streep is’, twittert Hans Monasso bij een late lentefoto van een pad waar het witte fluitenkruid welig tiert tussen het groen van jonge en oude bomen. Het gaat om de Lage Wolboomsdijk in het Aaltense Goor. Monasso is er veel te vinden. “Het is misschien wel het mooiste natuurgebied van de Oost-Achterhoek’’, zegt de Aaltenaar. “De Bekendelle in Winterswijk, het Wooldse Veen en Vragender Veen zijn ook mooi, maar hier geniet ik toch het meest van. In het Aaltense Goor kun je goed de combinatie zien van het boerenlandschap en de natuur die zichzelf kan zijn. Er is wel een beetje onderhoud nodig, maar niet zo dat alles voortdurend moet worden bijgehouden. Het is natuur die steeds verandert, daarom kom ik er wel bijna wekelijks om een visueel natuurdagboek bij te houden.’’

Wandelen

Hans Monasso is sinds een jaar of drie bewust bezig met fotografie. “Daarvoor fotografeerde ik ook weleens, voornamelijk wanneer ik voor mijn werk beeldmateriaal nodig had, maar het was met de Franse slag. Ik deed maar wat.’’

Toen door privé-omstandigheden zijn thuissituatie veranderde, besloot hij te gaan wandelen. Maar al snel merkt hij dat wandelen niet helemaal zijn ding is. Hij vindt het wat saai. Daarom begint hij onderweg foto’s te maken met zijn mobiele telefoon. “Dat gaat prima, moderne mobieltjes hebben een goede camerafunctie.’’ Als dat mobieltje stuk gaat, probeert hij het met een oud exemplaar. Daar is hij veel minder tevreden over. Hij herinnert zich dat hij in de kast een oude spiegelreflexcamera heeft liggen, waar hij in het verleden af en toe mee fotografeerde. Vanaf dat moment gaat die camera mee op pad. 

Monasso leert snel: het vallen van de avond en de vroege ochtend leveren het mooiste licht op. Toch krijgt hij de reeën die op die tijden zich op paden en in weilanden wagen, tot zijn ergernis niet goed op de foto. Misschien heb ik een duurdere camera nodig, denkt hij. 

“Ik heb professionele fotografen gevraagd wat ik moest doen. Maar tien fotografen geven tien verschillende antwoorden. Een vraag op Twitter over welke soort lens het beste is, leverde ook geen eenduidig antwoord op. Toen ben ik het veld ingegaan en aan de wieltjes van de camera gaan draaien. Met een groter diafragma kon ik ineens wel reeën mooi op de foto krijgen. Ik dacht: Hans je hebt het verkeerd gedaan. Het ligt niet aan de camera, maar aan jezelf.’’

Fascinatie

Research, zelfstudie en oefenen maken hem steeds meer ervaren. Hij koopt verschillende lenzen en de kwaliteit van de foto’s gaat met sprongen omhoog. “Ik heb een voorkeur voor landschap, architectuur en macro-fotografie. Als ik wandel heb ik mijn camera altijd bij me. Ook in een museum, restaurant of waar dan ook. Ik ben iemand die uit het niets schiet. Je kunt gerust met mij op pad, ik fotografeer terwijl ik beweeg. Niemand hoeft te wachten.’’

De Achterhoek is zijn uitvalbasis, de meeste foto’s zijn gemaakt in een straal van 20 kilometer rondom Aalten. Met zijn vriendin in Apeldoorn komt hij ook veel op de Veluwe. Al wandelend en fotograferend heeft hij dat gebied veel beter leren kennen. Verlaten gebouwen is een andere fascinatie. Daarvoor zoekt hij op Google Earth plekken in Duitsland op. Om toegang te krijgen moet je soms wat creatief zijn, zonder de wet te willen overtreden. Ook dat is een leuke sport, zegt hij.

De foto’s zet hij steevast op Twitter, hoewel het een medium is waar hij wat gemengde gevoelens bij heeft. “Het kan ook een vervelend medium zijn. Er worden allerlei rottige discussies gevoerd, waarin mensen echt naar op elkaar kunnen reageren. De meeste mensen zullen me tegenwoordig volgen vanwege mijn foto’s. Het is leuk om positieve reacties te ontvangen.”

Zijn bedrijf in vloeren en vloerkleden is drie dagen in de week geopend. De resterende werkzaamheden zijn flexibel in te richten en laten zich goed combineren met de fotografie. Hij heeft niet de ambitie er zijn werk van te maken, maar het komt af en toe voor dat hij betaalde opdrachten doet. “Het is een leuke manier om het fotograferen te bekostigen.’’ Zijn foto’s zijn ook te koop via werkaandemuur.nl, een website die wanddecoraties aanbiedt.