[Steenderen]

Wie op woensdagochtend ontmoetings- en activiteitencentrum De Kei in Steenderen binnenloopt, hoort het geklop van hamers en beitels al van verre. Het is het geluid van de houtbewerkingsclub Creatief met hout die in de kelder van het gebouw haar hobbyruimte heeft. Wekelijks leven zo’n acht enthousiaste gepensioneerde dames en heren zich hier uit om een eenvoudig stuk hout in een kunstzinnige creatie om te beitelen.

Tekst: Rob Weeber Foto: Feikje Breimer

Leo Alberink en André Verheul begonnen bij de houtbewerkingsclub in Zelhem. Toen het gebouw De Kei gereed was, stapten ze op Geert Postma af van de Stichting Welzijn Steenderen met de vraag of ze ook in De Kei een houtbewerkingsclub mochten opzetten. “Hij was enthousiast,” legt Alberink uit, “en zo zijn we hier gestart.” Creatief met hout staat onder de artistieke leiding van vrijwilliger en ex-aannemer Rob Gosselink (66). Het kunstenaarschap zit hem in het bloed. Hij is ook uit het juiste hout gesneden; leerde voor timmerman en kwam vanaf zijn 18e in het aannemingsbedrijf van zijn vader dat hij uiteindelijk overnam. In 2011 hield hij er mee op en nam drie jaar les bij De Gruitpoort in Doetinchem waar hij houtsculpturen leerde maken.

Joke van de Voorde (r) en Leon Alberink aan het werk. Foto: Harry Pastoor

Meestertimmerwerken

Gosselink is bescheiden over zijn rol bij De Kei en de hobbyclub, maar tegelijkertijd ook wel trots op alles wat hij doet. Een van zijn ‘meestertimmerwerken’ bijvoorbeeld is de bibliotheekkast in de biljartzaal van De Kei. Maar hij heeft ook iets met schilderen en organiseert de exposities van lokale kunstenaars.

“Het belangrijkste is dat de deelnemers plezier hebben in wat ze doen. Ik probeer ze op weg te helpen met adviezen omtrent ideeën en vormgeving. Je moet me dus meer als begeleider zien. In geen geval bepaal ik wat de deelnemers moeten maken. Creatief zijn is het uitgangspunt. Zet je stuk hout op tafel, draai het rond en fantaseer over de mogelijkheden. Het uiteindelijke werkstuk hoeft ‘niets’ te worden”, vertelt Gosselink.

Uitje

Een rondje langs de leden leert dat alle aanwezigen naast de pensioenstatus ook gemeen hebben dat ze geen van allen een achtergrond in hout hebben. Alberink bijvoorbeeld was in zijn werkzame leven kaasmaker. Johan Eppink, ook al lid sinds de start, was ooit winkelier, begrafenisondernemer en koster. “Ik vind het ontzettend leuk hier, het is gewoon een uitje iedere week. Over het algemeen ben ik ook tevreden over mijn werkstukken, maar om eerlijk te zijn, vind ik ze niet verkoopbaar.” Arie Borgonjen is er ook vanaf de start bij en leerde voor machinebankwerker. “Hout is een natuurlijk materiaal en daarom fijn om mee te werken. Ik zie het puur als een hobby en heb het erg naar mijn zin hier.”

Leuke bezigheid

Houtbewerken is echter niet voorbehouden aan mannen. Margoke Heemeijer is een van de aanwezige dames. Gefocust op het stuk hout, gutst ze de ene spaan na de andere uit het blok. “Ik weet van te voren niet wat ik wil maken, dat ontstaat tijdens het bewerken van het hout,” vertelt ze. “Wel wordt het een object met golvende vormen, dat spreekt mij het meeste aan.” Ook de dames Joke van de Voorde en Martina Hauer zijn deze ochtend aanwezig. Beiden zijn nog maar kort lid. Voor Van de Voorde is hout een mooi product en hout bewerken een leuke bezigheid. “Ik ben pas een jaar lid en moet nog veel leren. Ik maak wat in mij opkomt, maar dat heeft niets met kabouters of schaaltjes te maken. Dat past niet zo bij me. Het is eerder iets abstracts.” Hauer, pas enkele maanden lid, zoekt het ook in de abstracte sfeer. “Hout als materiaal heeft altijd gelonkt,“ verraadt ze. “Dit wordt mijn tweede werkstuk. Ik weet nog niet wat het wordt, ik wil het eerst ‘schoonmaken’.” Voor haar ligt een zeer grillig stuk hout waarvan ze met kleine beitelslagjes de onbruikbare en lelijke stukjes weghaalt.

Nieuwe leden welkom

Met zichtbaar plezier loopt Gosselink tussen de bewerkers door en maakt hier en daar een praatje. De een krijgt wat potloodlijnen op het hout, puur als aanwijzing, de ander zet hij mondeling in een verdere denkrichting. “De groep is maximaal tien man. Meer wil ik ook niet. Als de groep te groot wordt, dan kan ik me niet meer voldoende inleven in ieders werkstuk”, legt hij uit. Creatief met hout komt iedere woensdagochtend van 09.00 – 11.30 samen in De Kei. Volgens Alberink kunnen zich nog twee nieuwe leden aanmelden, dan zit de groep vol. Gereedschap, beitels en hamer, is de eerste tijd via de club beschikbaar. In de keuze van het type hout is men volkomen vrij. “Het bos is bijvoorbeeld een goede vindplaats,” licht Gosselink toe . “Er is altijd wel een mooi stuk hout op de grond te vinden dat de potentie heeft om sculptuur te worden.”

www.creatief-met-hout-steenderen.nl