[Vorden]
Henk Teerink (56) uit Vorden is al sinds eind jaren tachtig fanatiek motorsportfotograaf. Inmiddels is ook zijn zoon Damon (19) een bekend gezicht langs de internationale circuits. ‘Ik wil doorgroeien tot in de MotoGP.’

Tekst Luuk Stam Foto’s Luuk Stam, Henk en Damon Teerink

Hij was van plan om dit voorjaar in het Spaanse Jerez de opening van een nieuw seizoen in het WK Superbikes te fotograferen. Het coronavirus gooide roet in het eten, maar de 19-jarige Damon Teerink is vastbesloten. Zodra het weer kan, zal hij de kans grijpen. “Want ook in dat kampioenschap wil ik naamsbekendheid opbouwen”, zegt de Vordenaar.

Het tekent de ambitie van de jonge fotograaf, die veelal samen met zijn vader Henk op pad is. De twee richten zich de laatste jaren met name op de races in het Internationalen Deutschen Motorradmeisterschaft (IDM). In dit hoog aangeschreven kampioenschap zijn meerdere Nederlandse coureurs actief, stuk voor stuk rijders die het nationale niveau zijn ontstegen.

Thuiswedstrijd

Henk en Damon maken in het IDM foto’s in opdracht van meerdere teams en leveren aan de toonaangevende motorsportwebsite Racesport.nl. Daarnaast zijn ze steevast van de partij tijdens grote wedstrijden in Assen en bij de races op de Varsselring in Hengelo. Die thuiswedstrijd ging dit voorjaar niet door, zoals er zoveel evenementen zijn afgelast.

‘Wil Hartog won bijna alle wedstrijden, ik raakte onder de indruk’

Een voorjaar zonder racende motoren, dat was even aanpassen voor de Vordense fotografen. Een herstart lijkt in zicht. De opening van het Superbikeseizoen in Jerez staat nu gepland in het eerste weekend van augustus. Ook het IDM wil na de zomer weer van start gaan. “Als dat gebeurt, dan zijn wij ieder weekend weer op pad”, laat Henk Teerink weten.

De races in Hengelo vormen voor vader en zoon Teerink jaarlijks een thuiswedstrijd. Foto: Henk Teerink
De races in Hengelo vormen voor vader en zoon Teerink jaarlijks een thuiswedstrijd. Foto: Henk Teerink

Hij heeft door de jaren heen alle motorsportklassen wel zo ongeveer op de foto gezet. Halverwege de jaren zeventig raakte hij verknocht aan deze sport. Zijn ouders namen hem tijdens een raceweekend mee naar familie aan de Varsselring in Hengelo. “Wil Hartog won toen bijna alle wedstrijden”, blikt Teerink terug. “Ik raakte onder de indruk.”

Assen

Een paar jaar later maakte hij zijn eerste racefoto’s. Het ging hem goed af. Toch duurde het lang voordat iemand zijn foto’s oppikte. “Dan moet je een keer brutaal zijn”, kijkt hij terug naar de dag dat hij zonder toestemming aan de binnenzijde van het circuit van Assen wist te komen. “Ze wilden me wegsturen, maar dat kon niet want er was een training in volle gang.”

Hoewel hij er helemaal niet mocht zijn, maakte Teerink die dag vanaf dat middenterrein wel foto’s waarvan ze bij motorsportbond KNMV enthousiast raakten. “Ik heb ze opgestuurd en vanaf dat moment hebben ze me geholpen om verder te komen”, vertelt de Vordense fotograaf, die sindsdien geen TT van Assen meer gemist heeft.

Bij internationale races op het circuit van Assen zijn de Vordense fotografen steevast van de partij. Foto: Damon Teerink
Bij internationale races op het circuit van Assen zijn de Vordense fotografen steevast van de partij. Foto: Damon Teerink

Hobby

Toch bleef het fotograferen van motorsportwedstrijden altijd hobby. In het dagelijks leven werkt Teerink op de goederenontvangst bij handels- en distributiebedrijf Nedac Sorbo in Duiven. De raceweekenden – vaak is het vertrek op donderdag of vrijdag en de thuiskomst op zondagavond – zijn momenten om naar uit te kijken. “Even heel iets anders, lekker alles van je af zetten”, klinkt het. “Als ik aan de baan sta, voelt dat als pure ontspanning.”

Zoon Damon nam de passie van zijn vader over. “Ik ben er gewoon mee opgegroeid”, vertelt hij. “Ik ging van jongs af aan al mee en op een gegeven moment krijg je ook een cameraatje. Een cursus heb ik nooit gevolgd. Gewoon doen. Ik kreeg tips van m’n vader en van anderen. En zoeken op internet, YouTube, je krijgt er steeds meer kennis van.”

Doorgroeien

De 19-jarige Vordenaar doet de opleiding Media en Redactie aan het ROC Aventus in Apeldoorn. “Ik wil doorgroeien naar het WK Superbike en daarna naar de allerhoogste raceklasse: de MotoGP. Het liefst zou ik daar in de toekomst als vaste fotograaf en journalist aan het werk gaan. Ik ben er hard mee bezig om zover te komen.”

‘Wil Hartog won bijna alle wedstrijden, ik raakte onder de indruk’

Zijn vader hoort het met enige trots aan. “Natuurlijk vind ik het super dat hij hier verder in wil. Daarom hebben we de afgelopen jaren ook geïnvesteerd in nog beter cameramateriaal en het is ook één van de redenen dat we voor het IDM kiezen. Dat kampioenschap is een paar jaar geleden nieuw leven ingeblazen, wij zaten er vanaf het begin bij en daarom hebben we daar veel opdrachtgevers.”

Snelheid

De samenwerking tussen hen samen noemen vader en zoon perfect. “We staan vaak op verschillende punten”, klinkt het. “Je staat ook wel eens op dezelfde plek, maar dan heb je een andere lens, wordt het ook weer anders.” Allebei zijn ze altijd op zoek naar het perfecte plaatje. “Een mooi gevecht, een dikke wheelie of een keer een crash”, zegt vader Teerink. Zijn zoon knikt: “Maar de perfecte foto heb ik nog nooit gemaakt.”

Zeker is dat het fotograferen een manier is om dicht in de buurt te komen van de door hen zo geliefde motoren. “Voor mij geeft het een kick, die snelheid vind ik het mooist”, zegt Henk. Damon geniet ook van het feit dat hij rondom de circuits veel mensen kent. Van alle fotografen in het wereldje is hij met afstand de jongste. “Dat vinden de anderen echt wel leuk”, zegt zijn vader. “Nieuwe aanwas hoort er natuurlijk ook te komen.”

Het zal niemand verbazen dat het in huize Teerink regelmatig over motorsport gaat. Wel opmerkelijk is dat Damon blijkt te zijn vernoemd naar de Brit Damon Hill. Maar die reed toch op vier wielen, in de Formule 1? “Dat klopt”, zegt vader Henk. “Maar hij is ooit ook kampioen van Engeland geweest in een lagere klasse in het motorracen. Ja, die motorsport moest er wel een beetje in.”