[Borculo]

Voor de 13-jarige Sérah verloopt de verjaardag al jaren zonder cadeautjes om uit te pakken. Op haar verlanglijstje staat maar één ding: dansles. Elke kans op een extra les brengt haar verder in haar grote passie: dansen.

Tekst: Gerard Menting Foto: Tesselhof Media

Bijna elke dag van de week staat er bij Sérah Tesselhof uit Borculo dansen op het programma. Klassiek ballet, moderne dans of hiphop: ze is van alle markten thuis. En als er een dag geen les of training is, is de scholiere van het Staring College thuis dansend aan te treffen. “Het is het allerleukste om te doen”, zegt ze stralend.

Het bracht haar onder meer bij het programma Uitblinkers van het Nederlands Dans Theater (NDT), een van de belangrijkste dansgezelschappen van ons land. Jonge talenten krijgen daar de gelegenheid kennis te maken met de professionele danswereld. “Dat begon met drie workshops”, vertelt ze. “Dat was al heel leuk om aan mee te doen. Maar het was ook een soort auditie. Toen ik te horen kreeg dat ik bij de Uitblinkers mee mocht doen was ik helemaal blij. Een keer per maand gingen we naar de studio’s van NDT in Den Haag. Daar heb ik veel geleerd. Over dansen, hoe het is om danser te zijn, je leert er improviseren.”

Uitblinkers

Het Uitblinkersprogramma is voor kinderen tot 12 jaar, vorig jaar was het voor haar afgelopen. “Je maakte ook kennis met de dansers van het NDT, leerde over het decor, de choreografie en de verschillende stijlen van choreografen.”

Het maakte voor Sérah in ieder geval duidelijk dat ze daar haar toekomst zag. “Dat dit het voor mij is, wist ik eigenlijk al toen ik klein was.” Moeder Carolien knikt bevestigend. “Als peuter was ze heel beweeglijk, altijd al aan het dansen als ze muziek hoorde. Toen ze vier was, zijn we naar de sportschool gegaan. Daar gaf Lidy Hungerink les, ook in klassiek ballet.”

Inmiddels is dat bij LG Dance in Borculo, waar Lidy ook les geeft. Ballet en moderne dans is voor Sérah het allerleukste om te doen, vult ze aan. “Het is niet simpel, je moet blijven oefenen en doorzetten. Ik heb inmiddels ook les van andere docenten maar ik dans nog altijd klassiek bij Lidy. Ze heeft me altijd veel kansen gegeven en daar ben ik haar heel dankbaar voor.’’

Zelfvertrouwen

Dat ze veel aan haar te danken heeft, beaamt Carolien. “Sérah was een heel verlegen meisje, ze is nog altijd bescheiden. Waar Lidy een ster in is, is om kinderen zelfvertrouwen te geven en ze te laten stralen op het toneel.”

Een bijzonder moment bereikte ze vorig jaar, toen ze voor het eerst mocht dansen op spitzen. Dat zijn balletschoenen met een verharde punt, waardoor je op de punt van je tenen kunt dansen. “Die mag je pas gebruiken als je voeten volgroeid zijn, je enkels sterk genoeg en de techniek beheerst. De dansdocent moet eerste goedkeuring geven voordat je op spitzen mag. Ik begin nu aan het tweede jaar en het gaat best goed.”

Sérah is inmiddels ook begonnen met Topstroom bij Studio Danzo in Deventer. Dat is een voortraject voor een dansopleiding op mbo- of hbo-niveau. Elke zaterdag krijgt ze daar 4,5 uur les in uiteenlopende dansstijlen. Ze danst verder bij Evolutio, een regionaal gezelschap voor jong talent. Bij LG Dance in Borculo is ze te vinden voor moderne dans, klassiek ballet en hiphop. Ze zit daar al enkele jaren in het selectieteam dat meedoet aan wedstrijden, onder meer als duo met plaatsgenote Lisa de Zeeuw (15). “Daar train ik elke vrijdag mee. We hebben dezelfde passie, het is leuk om daar samen mee bezig te zijn. Dan hebben we veel lol.” Het duo won in 2021 het BeNeDeLux-kampioenschap (online) en eindigde dit jaar op een derde plaats op het NK en de vijfde plaats op het EK van DanceStars. “Het fijne van DanceStars is dat je in het juryrapport feedback krijgt van de jury met tips en tops”, klinkt het heel volwassen.

Solodans

Sérah gebruikt de lessen die ze met klussen of verjaardagscadeaus (deze maand weer, dan wordt ze 14) bij elkaar spaart voor de solodans die ze bij wedstrijden doet. “De choreografie maak ik zelf, tijdens die lessen krijg ik tips om het nog beter te maken.’’ Bij de solodans van vorig jaar had ze op de muziek een zelf geschreven tekst over haar passie voor dans ingesproken. Daarmee werd ze derde op het Nederlands Kampioenschap en vijfde in de kwalificatie tijdens het EK. “Ik dans al solo sinds mijn tiende. Dat begon toen ik in de huiskamer een dansje had gemaakt en die tijdens de les liet zien. Lidy wilde er toen meteen een solo van maken om mee te doen aan wedstrijden.’’

Van wie ze de dansgenen heeft meegekregen, is niet aan te wijzen. De passie die ze in dans stopt, kan wel eens van moeder komen. “Die heeft dezelfde passie voor de paardensport. Het ritmegevoel komt wel van mijn vader”, denkt Sérah. Gaat ze nu vol voor het bereiken van de top in het dansen? Het verrassende antwoord is dat het haar ideaal is om dansdocent te worden. “Dat lijkt me heel erg leuk.” Ze weet waar ze het over heeft want al vanaf groep 7 assisteert ze Lidy bij balletlessen bij LG Dance en sinds vorig seizoen ook bij Danthé Dans en Theater. “Ik mocht het afgelopen jaar zelfs een paar keer zelf een hele les geven. Natuurlijk wel met een volwassene erbij. Dat was zó leuk om te doen!”