[Zelhem]
Neem je een moslim mee naar een bierfestival? Of is niet iedere Syriër moslim? Dries Karsten werd gekoppeld aan Salam Alchama via de stichting Buddy to Buddy en wist het niet. Dries glundert “Ik heb het hem gewoon gevraagd. Wat bleek? Hij wilde graag mee en hij drinkt dus gewoon bier!”
Tekst en Foto: Feikje Breimer
“Proef!” In de keuken van Salam ruikt het naar stoofvlees in een saus met aubergine. Op het aanrecht staat een kom met sesampasta waar Salam geroutineerd olijfolie bij giet. “Proef!”, herhaalt hij en biedt Dries een lepeltje met de saus aan. “Lekker! Zit daar soms knoflook in?” Jazeker, knikt Salam, terwijl hij een pot opendraait. De donkere brij in de pot ruikt zoet en wanneer Dries ervan proeft, smakt hij met zijn lippen. “Heerlijk! Waar is het van gemaakt?” Salam zoekt een tijdje naar het woord. Met duim en wijsvinger doet hij of hij iets klein vasthoudt. Hoe heet die vrucht in het Nederlands? Na wat heen en weer gepraat, is het Dries duidelijk dat er in de pot ingekookte druivenpasta zit.
Niet alleen eten
“Koken is een passie van mij,” vertelt Salam terwijl hij een dun brood in stukken breekt. “Ik bak ook zelf mijn brood. Maar ik heb een probleem met lekker koken en dan alleen eten. Daar vind ik niets aan. Na het bierfestival was het mijn beurt om iets te bedenken om samen met Dries te doen. Niet moeilijk. ‘Kom maar eten!’, zei ik.”
Dries gaat vast aan tafel zitten en wil uitleggen waarom hij zich meldde bij Buddy tot Buddy Bronckhorst. Even komt hij niet uit zijn woorden, langzaam biggelt een traan langs zijn wang. “Weet je”, zegt hij met een zucht, “het is vandaag een heel bijzondere dag. Ik zou vandaag precies vijftig jaar getrouwd zijn, maar anderhalf jaar geleden is mijn vrouw overleden.” Zwijgend pakt Salam een doos papieren zakdoekjes en zet die naast Dries. “Ik ben niet zielig!”, vervolgt Dries. “Ik wil graag leven. Mijn moeder was als vrijwilliger al actief en gaf taalles aan Afghaanse vrouwen. Ik had al eens van het Buddy to Buddy project gehoord in Zutphen. Dus toen ik las dat dit in de gemeente Bronckhorst werd gestart, heb ik mij aangemeld. Je geeft je interesses en hobby’s aan en dan wordt er een buddy voor je gezocht. Samen bedenk je dan wat je wilt gaan ondernemen.”
Doos zakdoekjes
Salam heeft intussen alle schalen op tafel gezet en pakt een fles wijn. “Toen de revolutie in 2013 in Syrië begon, heb ik met vrienden een kleine partij opgericht. De meeste vrienden uit die groep zijn nu dood. Via Jordanië ben ik uiteindelijk in Nederland terechtgekomen. Ik hou van voetbal, dus ik kende Nederland wel. Ik hou veel van Johan Cruijf!” Ogenschijnlijk onaangedaan legt Salam uit waar hij vandaan komt en hoe hij in Nederland terecht is gekomen, dat het onveilig is om terug te gaan naar Syrië. Voor hem is de doos zakdoekjes op tafel niet nodig. Of hij heimwee heeft? Salam is even stil, staat dan op en pakt een schaaltje uit de kast. Hij zet het tussen het eten op tafel. Dries bekijkt de inhoud aandachtig. “Is dit grond uit Syrië?” Salam tikt met zijn wijsvinger het zand liefdevol aan. “Ja, er is een plek in Damascus, een heel mooie plek. Er staat een oud kasteel met in het midden een heel klein tuintje met heel hoge bomen. Nee, geen palmbomen.” Salam wijst naar de pijnboompitten die hij in de auberginesaus heeft verwerkt. “Die bomen, pijnbomen. Ik heb een vriend van mij gevraagd deze grond voor mij mee te nemen.”
Iets betekenen
Salam is inmiddels zeven jaar in Nederland en volgde enthousiast de Nederlandse lessen bij de taalschool in Doetinchem. Hier leerde hij Mohammed uit Hengelo kennen die hem adviseerde zich te melden bij Buddy to Buddy. “Ik werk veel met Arabische mensen aangezien ik handel in Arabische producten. Ik spreek dus vooral Arabisch en bijna nul Nederlands. Ik kwam hier in Zelhem wonen tijdens die gekke coronatijd. Dan groet je elkaar op afstand en komt er van een gesprek niet zoveel terecht, terwijl ik heel graag contact heb met mensen. Met Dries is het gezellig en spreek ik Nederlands.”
Dries hoort het verhaal aandachtig aan. “Van tevoren dacht ik, ik kan misschien iets voor een ander betekenen. Maar uiteindelijk heb ik hier zelf veel aan. Kijk alleen maar naar dit eten. De verhalen over Syrië brengen de gebeurtenissen uit dat land veel dichterbij.”
Salam schenkt een glas wijn in voor Dries en zichzelf. “Proost!”, zegt Dries. “Psachtat!” antwoordt Salam in het Arabisch. Op een mooie avond.
Buddy to Buddy
Buddy to Buddy verlaagt de drempel om vluchtelingen in contact te brengen met Nederlanders. De stichting biedt de vluchtelingen mogelijkheden om een isolement te voorkomen. Op basis van gemeenschappelijke interesses koppelt de stichting nieuwkomers met Nederlanders. Het gaat hierbij in eerste instantie niet om taal-, studie- of loopbaancoaching, maar om vriendschappelijk contact op basis van gemeenschappelijke interesses. Dit contact heeft niet alleen een positief effect op nieuwkomers maar ook op de Nederlandse buddy’s.
Buddy to Buddy is actief in twaalf gemeentes in Nederland waaronder de gemeente Zutphen en de gemeente Bronckhorst. Je kunt je hier als Buddy inzetten, maar het is ook mogelijk het Buddy to Buddy project in je eigen gemeente op te zetten.
www.buddytobuddy.nl