[Ruurlo]

Wandelingen van vijf kilometer? De uitgever van wandelgidsen zag het niet zo zitten. Wie wil er nu wandelen na een museumbezoek? Hans Wassink legde zijn idee voor aan een andere uitgever. Nu is de tweede druk al in de maak van het handzame gidsje Weg van het museum.

Tekst en Foto: Feikje Breimer

Turend kijkt Hans om zich heen op de parkeerplaats van museum MORE in Ruurlo, het toegangshek aan de kant van de parkeerplaats is gesloten. Gelukkig blijkt het andere hek wel geopend en kunnen belangstellenden terecht in het park rond het kasteel. De musea zijn op de dag van de wandeling  gesloten vanwege de coronamaatregelen, maar wandelen mag nog steeds.

Hans (74) is kunstenaar, wandelaar en wandelgidsschrijver. Een half leven geleden ontdekte hij de heilzame werking van een wandeling. “Ik maakte een moeilijke periode in mijn leven door en van de ene dag op de andere ben ik fietsroutes gaan wandelen. Die zijn vaak rond de 35 kilometer en door ver te wandelen, lukte het mij om mijn hoofd leeg te krijgen.”

Het was een periode waarin zijn leven op de kop stond, maar ook een periode waarin hij in staat was eindelijk te doen wat het best bij hem paste. ”Ik besloot alsnog de avondopleiding van de kunstacademie in Enschede te volgen. Kunst en wandelen zijn vanaf die tijd voor mij onafscheidelijk geweest. Als ervaren wandelaar liep ik voor een uitgever van wandelgidsen de routes ter controle. Tijdens zo’n controlewandeling kreeg ik een ingeving. Hoe fijn zou het zijn om na een museumbezoek een mooie wandeling te kunnen maken in de directe omgeving?”

Gedachten ordenen

De wandelgids Weg van het museum bevat twaalf wandelingen vanuit een kunstmuseum in de Achterhoek en Overijssel. De musea in de Achterhoek liggen in Zutphen, Gorssel, Doesburg, ’s Heerenberg, Winterswijk en Ruurlo. Uiteraard bezocht Hans deze musea zelf meerdere malen.

“Ik heb gekozen voor kunstmusea, kunst heeft net als wandelen een bijzonder effect. Neem nu de schilderijen van Carel Willink die in het kasteel hier in Ruurlo hangen. Ze lijken heel herkenbaar maar omdat hij schilderde in een heel kenmerkende stijl, het magisch-realisme, zet het je ook op een ander been. Door kunst te bekijken kun je je verwonderen. Wat zie je en wat betekent het voor je? Door er zo mee bezig te zijn, vergeet je je dagelijkse zorgen. Het is heerlijk om na afloop van een museumbezoek je gedachten te ordenen tijdens een wandeling. Als je samen het museum hebt bezocht kun je je indrukken met elkaar delen, maar persoonlijk wandel ik ook graag alleen en geniet dan van mijn omgeving.”

Minimuseum op zak

We wandelen door het Möllenbos. In het wandelgidsje zijn de routeaanwijzingen kort en duidelijk. Informatie over het museum en de omgeving staan los van de routebeschrijving. Niks zo vervelend als een informatiebrij waarin je je route moet terugvinden, legt Hans uit.

“Je wil wandelen en niet voortdurend de route moeten lezen, ik heb mijn routes door meerdere mensen na laten lopen. Snappen mensen wat ik opschrijf? Voorwaarde was dat de afstand rond de vijf kilometer zou zijn, precies genoeg wanneer je ook al in een museum hebt rondgekeken. Voor de Achterhoek koos ik in Winterswijk, Zutphen en Doesburg voor een stadswandeling, in Ruurlo, Gorssel en ’s Heerenberg gaf de mooie omgeving de doorslag om een boswandeling te plannen. Daarin ben ik mijn eigen weg gegaan. Uiteraard komen delen van de wandeling over al bestaande uitgezette routes, maar mijn routes geven toch weer een nieuwe kijk op de omgeving.”

Weg van het museum is compact en makkelijk mee te nemen, toch wist Hans bij iedere wandeling leesbare informatie over de locatie, de omgeving of een kunstenaar toe te voegen. “Dat hoeft natuurlijk helemaal niet zo uitvoerig, als mensen meer willen weten kunnen ze dat tegenwoordig zo makkelijk vinden op internet.”

Wie het boekje aanschaft, loopt overigens ongemerkt niet alleen met een wandelgids rond maar heeft tegelijkertijd een minimuseum op zak. “De uitgever was direct enthousiast over het idee om een gids met wandelingen vanaf musea uit te brengen. Toen hij hoorde dat ik zelf kunstenaar ben, besloot hij dat ik de illustraties zou tekenen en schilderen.”