Ik krijg regelmatig de vraag wat de Achterhoek nu zo bijzonder maakt. De vraagsteller verwacht dan dat ik vanuit mijn rol één unieke kernkwaliteit weet te benoemen. Maar helaas, zo gemakkelijk is dat niet. Toch ga ik een (ludieke) poging doen.

Laat ik beginnen te stellen dat onze natuur en ons coulisselandschap zeer bijzonder zijn. Maar neemt u van mij aan dat ze dat in Drenthe en op de Veluwe ook van zichzelf vinden. Zijn het dan de kastelen en buitenplaatsen die we rijk zijn? Ik zie de vingertjes in Utrecht en Zuid-Holland al omhoog gaan. Is het de rust en ruimte? Ehm… ik vind het ook zowat om het ‘unique selling point’ van Flevoland te kapen. Met vakantievliegveld Lelystad Airport dat maar niet van de grond komt en de tegenvallende bezoekersaantallen voor de Floriade, blijft ‘rust’ voor die provincie immers hét sterke punt.

Oké, oké, grootmeesters dan? Piet Mondriaan is opgegroeid in Winterswijk en Rembrandts muze Hendrickje Stoffels kwam uit Bredevoort. Ja ja, de opgewonden standjes in het westen lopen al rood aan als ik erover begin. Friesland en Groningen vertel ik vol trots over onze heuvels rondom Lochem en Montferland, maar daar zijn ze in Limburg niet van onder de indruk. Ik probeer het te sussen door over ons water – de Oude IJssel, de Berkel – te beginnen, omdat ik denk dat ze daar in Limburg de buik wel van vol hebben. U raadt het al, Friesland protesteert. Ik probeer het nog één keer. Met Doesburg en Zutphen hebben we twee prachtige Hanzesteden, uit een tijd dat de meeste palen waarop Amsterdam is gebouwd nog bomen moesten worden. Zucht, ik hoor ze in Overijssel al roepen ze dat ze er veel meer hebben.

Het is dus nog niet zo makkelijk om één ding te noemen. Want ons unieke karakter, dat zit ‘m in alles wat u net hebt gelezen. Wij hebben het allemaal! En dat in onze relatief kleine regio. Tel daarbij op dat onze regio synoniem staat voor gastvrijheid, nuchterheid en naoberschap. En dat we als geen ander weten hoe samen te werken. Dát maakt de Achterhoek uniek, mede omdat elk deel van de Achterhoek ook echt iets toevoegt aan ons identiteitspallet. En in die regio mogen wij wonen, werken en recreëren. Daar mogen we trots op zijn.

Mocht u binnenkort zelf een keer deze vraag krijgen, dan wens ik u veel succes. Want al voelt u vanbinnen wel wat de Achterhoek zo uniek maakt, het is nog een hele uitdaging om het onder woorden te brengen.  

Manuel Hezeman
Directeur Stichting Achterhoek Toerisme