[Doetinchem]

Na vier succesvolle jaren met sport- en feestcafé Hattrick (2008-2012) zijn twaalf vrienden nu wijnbar Reserva in Doetinchem begonnen. Alles is anders dan ruim tien jaar geleden bij Hattrick, maar de vriendschap is hechter dan ooit.

Tekst: Remko Alberink Foto’s: Roel Kleinpenning

Het is de ochtend na de officiële opening van Reserva, de naam van de nieuwe wijnbar aan het Simonsplein. Dennis van Amerongen is één van de twaalf eigenaren. Hij legt het concept uit, verhaalt over het verleden, maar vooral de toekomst. “Dit is geen Hattrick en dat gaat het ook niet worden”, geeft hij van meet af stellig aan.

Hattrick was van 2008-2012 dé uitgaanskroeg van Doetinchem. Elf vrienden, die elkaar vooral kenden van voetbalclub DZC’68, de meesten in de dertig, besloten samen een kroeg in de Doetinchemse Grutstraat te beginnen. Een uniek concept, met unieke eigenaren die zelf de bardiensten draaiden, het werd een groot succes. Elk weekeinde volle bak, het publiek hing er met de benen uit. Inmiddels is kameraad nummer twaalf aangehaakt en is, ook gezien de levensfase van de twaalf, gekozen voor een wat rustiger zaak, een wijnbar. 

Het idee van een wijnbar in Doetinchem ontstond in het late najaar van 2020. “Ik weet nog dat een viertal van ons getennist had en ’s avonds een wijntje dronk. Er werd iets geopperd en toen de vier elkaar de dag daarna weer zagen, was het idee voor een wijnbar in Doetinchem nog steeds interessant.”

Taxi

WhatsApp diende die vierde december 2020 vervolgens als communicatiemiddel. ‘Mannen, er moet vanavond een spoedvergadering plaatsvinden. We hebben iets belangrijks te bespreken, jullie worden om 20.45 uur per taxi opgehaald. Gr. jullie voorzitter.’

Van Amerongen vervolgt: “Dat was een appje van Gert-Jan Spit, toch een beetje iemand die bij ons de leiding neemt. Dezelfde avond is er over mogelijkheden gepraat, en aan het eind van de avond waren we er wel uit en had iedereen zijn fiat gegeven.”

Grootste verandering is dat de twaalf niet meer in verschillende diensten zelf in hun horecatent staan. “We hebben er nu mensen opgezet, Jeff en Lars doen dat hartstikke goed. We zijn zelf ook tien jaar ouder, zitten in een andere levensfase, hebben kinderen gekregen. Die vier jaar Hattrick waren leuk, maar leken wel 14 jaar van ons leven.”

Dennis van Amerongen (links) en Jeff Nijland in de mooie Doetinchemse wijnbar.

Bedrijfsleider
Aangeschoven is inmiddels ook Jeff Nijland, de Reserva-bedrijfsleider. Hoe moet het voor hem zijn met twaalf werkgevers. “Ach, iedereen vindt wat natuurlijk, en dat mag ook. De afspraak is dat ik met twee van hen van doen heb als aanspreekpunt”, stelt de Doetinchemmer. “Ik werd in november 2021 gebeld of ik interesse had. Nu woon ik in Doetinchem en had ik na een periode bij Villa Ruimzicht net een andere baan bij De Lunterse Boer in Lunteren. In een tweede gesprek hebben ze mij echter zo enthousiast weten te maken, dat ik er ook voor ga.”

Twaalf eigenaren heeft ook voordelen, zo heeft Nijland inmiddels ervaren. “Ze hebben stuk voor stuk een enorm eigen netwerk. Als er iets is, kent er altijd iemand wel een vriend of kennis die dat op kan lossen.”

Hij verhaalt enthousiast over de wijnkaart die liefst vijftig goede wijnen herbergt. De naam Reserva is overigens niet toevallig gekozen. Nijland: “Het staat voor het rijpingsproces van een wijn, en is ook een kwaliteitskeurmerk.”

Wijn

Mede-eigenaar Van Amerongen heeft inmiddels wijn leren drinken. “Van nature drink ik als ik uit ben graag een biertje, maar die hebben we hier ook hoor. Intussen ben ik wel aan het leren wijn drinken, en dat bevalt goed.”

Het beoogde pand is het afgelopen half jaar onder handen genomen. Van Amerongen: “Daarvoor hebben we de hulp van Jartho Kempink ingeroepen. Die heeft het heel mooi ingericht, alsof je je in een zaak in Parijs waant. Dag en nacht is hij hier bezig geweest, en niets uit een catalogus hè, op die ene bank na dan.”

Reserva is vergunningstechnisch een restaurant. Van Amerongen beoogt met zijn Reserva-collega’s een impuls aan het Doetinchemse Simonsplein te geven. “We zijn allen Doetinchemmers, al woont er één in Zandvoort. Dit is echt voor en door Doetinchemmers. Een wijnbar ontbrak nog in Doetinchem, wij zien het als een cadeautje voor de stad. Samen met alle horeca-collega’s willen we graag samenwerken om van het Simonsplein weer een bruisend plein te maken.”

Succes

Werd Hattrick na vier succesvolle jaren van de hand gedaan, die plannen zijn er voor Reserva zeker niet. “Laten we hopen dat het een succes wordt”, stelt Van Amerongen. En als het door successen weer wordt verkocht? Dan is het waarschijnlijk wachten op een volgend WhatsApp-berichtje van de voorzitter.