Woont de nieuwe Lieke Martens in de Achterhoek?

Tekst en foto’s: Luuk Stam

[Doetinchem]

Meidenvoetbalacademie MVVA begint aan het tweede seizoen op de lange weg naar een vrouwenteam op hoog niveau. De eerste lichting belooft veel: ‘Er zit hier écht talent.’

Wie heeft er al van jongs af aan de droom om profvoetbalster te worden? Aan de rand van het trainingscomplex van De Graafschap op het Doetinchemse sportpark De Bezelhorst gaan de handen van letterlijk alle MVVA-speelsters de lucht in. Teammanager Tamara Scholten luistert mee. Haar hand blijft omlaag. Had zij die droom niet? “Jawel, maar nu is het een beetje laat”, zegt Scholten, inmiddels 30 jaar oud. “Voor deze meiden kán het ook echt.”

Het is het verhaal van Meiden- en Vrouwenvoetbal Achterhoek (MVVA) in een notendop. De begin dit jaar opgestarte voetbalacademie biedt jonge meiden uit de regio de mogelijkheid om zich dicht bij huis en op hoog niveau verder te ontwikkelen. De dichtstbijzijnde jeugdopleidingen waren tot voor kort te vinden in Twente en Zwolle. Nu komen de meiden vanuit alle hoeken van de Achterhoek wekelijks naar Doetinchem.

Met 23 zijn ze, geselecteerd uit de ongeveer honderd speelsters die op de selectiedagen hun kunsten mochten vertonen. Deze meiden vormden afgelopen seizoen het MO13-team. Dit seizoen zijn zij MO14 en is er een nieuw MO13-team.

‘Mijn opa zei altijd: ‘Rafa, ga voetballen!’ En ik vond het meteen leuk’

Het idee is dat er op deze manier uiteindelijk een volwaardige jeugdopleiding komt te staan. “Inmiddels werken we al samen met veertig Achterhoekse verenigingen”, meldt Hilde Gerritsen trots.

Het was de Ulftse Gerritsen (26), die samen met Anouk ter Bille (28) uit Lichtenvoorde het initiatief voor deze academie nam. Allebei wilden ze als klein meisje profvoetbalster worden. Gerritsen koos echter voor handbal, voetbal was volgens haar ouders een jongenssport. Ter Bille schopte het tot de KNVB-selectie, maar door de vele ritten naar Zeist verloor ze het plezier in het voetbal en haakte ze af. Nu speelt ze bij Longa ’30 in het eerste dameselftal.

De Doetinchemse Tamara Scholten, die in het verleden onder meer voor FC Gelre speelde, sloot zich bij het tweetal aan en met z’n drieën leiden ze de academie nu in goede banen. De trainingen worden gegeven door gediplomeerde trainers, die ook actief zijn binnen de grotere amateurclubs in de regio. Dat de drie dames dit niet zelf doen, is een bewuste keuze, zegt Ter Bille. “Nu gaat het nog om één team, dat zou nog lukken. Straks is dat niet meer te doen.”

Het plan is dan ook gericht op de lange termijn. Was het eerst enkel een idee op papier, nu hebben de eerste meiden gezichten, namen en rugnummers. Meiden als Rafa Rothman (13) uit Dinxperlo: “Mijn opa zei altijd: ‘Rafa, ga voetballen!’ En ik vond het meteen leuk.” Of Liranda Gashi (12) uit Lochem: “De jongens voetbalden altijd op het schoolplein. Ik dacht: ik doe even mee. Dat was zo leuk dat ik thuis aan mijn ouders vroeg: mag ik op voetbal?”

MVVA werkt al samen met veertig Achterhoekse amateurclubs.

In de ruim vijf jaar dat ze nu voetbalt, heeft Liranda zich flink ontwikkeld. Ze geeft graag steekpassjes en naar eigen zeggen is haar techniek één van haar sterkste punten. Op YouTube kijkt ze naar filmpjes van haar grote voorbeeld Ronaldinho. Aanvankelijk schoot de Lochemse – dochter van Kosovaarse ouders – iedere bal nog met de punt. “Dat was niet best”, zegt ze daar nu over. “Maar ik heb veel geoefend en nu zit ik hier.”

Rafa speelt bij FC Dinxperlo. Ze begon al met voetballen toen ze 4 jaar oud was en leerde veel van haar jeugdtrainer. “Hij vond mij altijd heel goed, ik was zijn lievelingetje”, vertelt de nu 13-jarige, die graag in de spits staat, maar bij MVVA ook als verdedigster speelt. “Het is altijd leuk als je complimenten krijgt. Dan ga je door. Ik ben blij dat ik nu hier ben.”

Een aantal van deze meiden speelt ook bij de regionale KNVB-selectie. Onder hen Sterre Visser (12) uit Varsseveld. In haar thuisdorp speelt ze bij SC Varsseveld JO15-1 tussen de jongens. Iedere vrijdag traint ze bij MVVA. “Ik vind het heel mooi dat dit er nu in de Achterhoek is”, vertelt ze.

Nog structureler

Vooralsnog trainen de meiden hier één keer in de week, naast de trainingen en wedstrijden bij hun eigen club. Het is de bedoeling dat de voetbalsters vanaf meiden onder 15 twee keer per week bij MVVA gaan trainen. Vanaf meiden onder 17 zal het een nog structureler karakter krijgen: vier keer in de week trainen en competitiewedstrijden spelen.

Wedstrijden zijn er nu mede door corona nog amper gespeeld. Er is enkele keren geoefend – en gewonnen! – tegen regionale jongensteams. Wat is er al te zeggen over het niveau? Woont de nieuwe Lieke Martens in de Achterhoek? “Er zit hier écht voetbaltalent”, stelt Gerritsen. “Dat hadden we natuurlijk al wel gedacht, maar het gaat boven verwachting.”

‘We hadden al wel gedacht dat er talent in deze regio zat, maar het gaat boven verwachting’

In de nabije toekomst wil MVVA oefenwedstrijden spelen tegen clubs als SC Heerenveen en PEC Zwolle, die al jeugdteams voor meiden hebben. De Achterhoekse voetbalsters kijken ernaar uit. Rafa wil niets liever dan op hoog niveau voetballen. Liranda wil nog beter worden. En Sterre? “Ik wil blijven doorgroeien en ik hoop nog heel veel stappen te kunnen zetten.”