[Hengelo]

Waar anderen er een eind aan breien, zet Maaike te Stroet nieuwe steken op. Toen de handwerkwinkel in Hengelo de deuren voorgoed sloot, vond ze dat ontzettend jammer. Ze bedacht de mobiele wolwagen en verkoopt wol op de markt. Deze maand neemt ze de website Wolhalla uit Ruurlo over en groeit haar klantenbestand explosief. “Maar het persoonlijke advies blijft!”

Tekst en Foto’s: Feikje Breimer

Sjaals en mutsen, onderzetters, manden en dekens. Maaike haakt en breit het. Van jongs af aan was ze met haar handen bezig. “Ik was aan het punniken, haken of breien. Het is heerlijk om te doen, het geeft rust en ontspanning, het maakt mij zen. Ik heb het mijzelf moeten aanleren; afkijken en proberen, dat is nog steeds de clou. Hoe moet ik dat doen? Ik denk niet in problemen maar in oplossingen.”

Bollen energie

Met de start van De Wolwagen loste Maaike twee problemen in één klap op. Ze bedacht de mobiele wolwinkel op weg naar een nachtdienst in het ziekenhuis. “Van jongs af aan wilde ik verloskundige worden, vrouwen begeleiden tijdens hun zwangerschap en bevalling, maar de nachtdiensten in het ziekenhuis waar ik werkte en de steeds maar toenemende papierwinkel gingen mij enorm tegen staan. Bollen wol geven mij altijd energie en ik vond het ontzettend jammer toen handwerkwinkel Regelink hier in het dorp sloot. Weer thuis vertelde ik mijn man André over mijn idee. Een paar maanden later was hij De Wolwagen naar mijn aanwijzingen aan het inrichten met vakken en schappen. Ik nam contact op met de marktcommissie in Hengelo en kon direct beginnen.”

Tussen de kaas, kip, groente en noten verscheen Maaike met haar mobiele wolwinkel. Elke vrijdagmiddag weten handwerkende klanten haar te vinden. Persoonlijk advies en kwaliteit staan bij Maaike voorop. Door een vraag van één van haar klanten kwam ze in contact met Jo An Luijken in Ruurlo. Op zoek naar een bepaald merk sokkenbreinaalden trof Maaike haar website Wolhalla aan. Al snel volgde een kennismaking. Een jaar later bleek Jo An op zoek naar een opvolger. De keus was snel gemaakt, legt Maaike uit. “Wolhalla is het levenswerk van Jo An, het is een gespecialiseerde website voor goede sokkenwol, ik verkoop zelf ook geen rotzooi in De Wolwagen. We zoeken beiden actief naar milieuvriendelijk en diervriendelijke wol. We hebben elkaar daarin echt gevonden.”

Showbenen

De Wolwagen past precies op de oprit van haar woning aan De Heurne in Hengelo, na de overname van Wolhalla moest er flink geklust en opgeruimd worden in de garage. De fietsen passen er nog net bij in. De hele wolvoorraad inclusief 35 showbenen voor sokken en voorraadmanden vullen de garage van vloer tot plafond. Maaike pakt een limoengroen bolletje garen uit een bak. “Dit is mijn lievelingskleur! Goede sokkenwol komt eigenlijk allemaal uit Duitsland. Merken als Opal, Meilenweit, Rellana en Regia hebben een goede kwaliteit, zijn duurzaam en hebben mooie kleuren. Allemaal dikke plussen die passen bij mijn doel met De Wolwagen en Wolhalla. Terug naar duurzaam en eerlijk. Ik heb inmiddels van vier verschillende merken veganistisch wolvrij sokkengaren. Voel maar hoe lekker zacht die is!”

Maaike springt letterlijk in een gat in de markt. Verschillende handwerkwinkels in de regio sluiten hun deuren. “De handwerkwinkel in Terborg stopt, die in Doetinchem houdt ermee op. De Wolwagen op vrijdag was niet voldoende voor de vraag. Steeds vaker kwamen mensen bij mij thuis garen kopen. Daarom bied ik inmiddels een deel van mijn collectie aan in warenhuis Shop Mélange in Hengelo. Vanaf de zomer zal ik hier op vaste momenten in de week aanwezig zijn voor advies. De Wolwagen was een leuke hobby die geen geld kostte, maar met de stap naar Shop Mélange en de overname van de website Wolhalla blijft er ook een inkomen over. Ik ben blij dat ik verder ben gegaan met wat ik leuk vind. Ik ben nu ook zen als ik werk, al die bolletjes geven energie!”

wolhalla.nl

dewolwagen.nl