[Zutphen]

De Zutphense Sterre Koning (20) is zangeres, actrice en presentatrice, heeft ruim 425.000 volgers op Instagram en bijna 300.000 op TikTok. Een gesprek over de liefde voor het zingen, de rust van de Achterhoek, tv-ambities en heel hard werken: ‘Niks is mij zomaar aan komen waaien.’

Tekst en Foto: Luuk Stam

Een kleine greep uit een imposante lijst: vertegenwoordigster van Nederland op het Junior Eurovisie Songfestival (2016), optreden tijdens 3FM Serious Request (2017), halve finalist The Voice Kids (2018), een eigen boek: Sterre, waarom wachten tot je later groot bent? (2019), presentatrice en ambassadeur voor Unicef (2020), jongste discipel ooit in The Passion (2021) en een hoofdrol in de met platina bekroonde film De Tatta’s (2022), waarin ze in het gezin Van Kampen dochter Jessica speelt.

De carrière van de pas 20-jarige Sterre Koning uit Zutphen gaat als een komeet, want naast al het bovenstaande – het lijstje is verre van compleet – bracht ze in de afgelopen jaren ook haar eerste zelfschreven nummers uit, waaronder vorig jaar het nummer Laat de wereld maar draaien, samen met zanger Waylon. Zingen, daar begon het voor het Zutphense multitalent allemaal mee. “En nog steeds is dat de basis”, vertelt ze. “Maar door de bekendheid die daardoor ontstaat, komen er ook heel veel andere leuke dingen op je pad.”

Werk

In haar middelbare schooltijd pakte Sterre letterlijk alles aan wat ze leuk vond. Om haar volle agenda beter te kunnen combineren met school, stapte ze over van het vwo naar de havo. Toch voelde het pas echt als kiezen na het behalen van haar diploma. “Toen was ik 17 en dacht ik: joh, dit kan mijn werk worden, dit loopt, waarom zou ik gaan studeren? Ik houd heel erg van leren, hoor. Ik ben zelfs nog studies wezen checken tijdens open dagen. Maar toen ik daar kwam, dacht ik al snel: dit gaat me heel veel tijd kosten, die tijd heb ik helemaal niet.”

Sterre hakte de knoop door: zingen is nu haar werk, daar gaat ze vól voor. Dat idee was even wennen, want zingen was van kinds af aan haar hobby, dat wat ze simpelweg het allerliefste deed. Als 7-jarige won ze op een rommelmarkt in Apeldoorn tussen de door anderen van zolder geraapte prullaria haar eerste talentenjacht. “Blijkbaar was het zuiver genoeg”, zegt de Zutphense, die vervolgens auditie deed voor het Kinderen voor Kinderen-koor, als 10-jarige zong ze al als solist in dat koor in theater Carré in Amsterdam. “Maar nooit met het idee dat ik artiest wilde worden. Je ziet soms filmpjes van kinderen die bijvoorbeeld dansen als Michael Jackson. Dat was bij mij helemaal niet aan de orde. Ik vond zingen gewoon heel leuk.”

Nieuwe nummers

Het plezier in wat ze doet is onverminderd, met dat verschil dat de aanpak nu volledig professioneel is. Zo organiseerde Sterre in januari van dit jaar haar eigen writing camp, in samenwerking met het muzieklabel waarbij ze is aangesloten. “Een week lang opgesloten in een huisje, met allemaal mensen liedjes schrijven”, vertelt ze. Die nieuwe nummers zullen later dit jaar worden uitgebracht, de zangeres kijkt er enorm naar uit: “Zóveel zin in!”

Ondertussen gaan haar weken alle kanten op, van schrijfsessies en optredens door heel het land tot een bezoek aan een gitaarmerk en een middag in het belpanel van Giro 555. Om nog maar te zwijgen over de rollercoaster die de Zutphense vorig najaar meemaakte rondom het succes van de film De Tatta’s, die vanwege meer dan 400.000 bioscoopbezoekers de titel platina kreeg. Daarnaast gingen ook haar muziekoptredens gewoon door. “Door de afwisseling in wat ik doe, krijg ik ook vaak inspiratie”, zegt Sterre. “Ik vind het juist fijn om niet de hele week in een muziekstudio te zitten.”

Zutphen

In de hectiek die het leven in de spotlights vaak met zich meebrengt, is Zutphen voor Sterre een baken van rust, ze is hier geboren en getogen. Ze heeft de nuchterheid die bij de regio past. “Al ben ik me door de jaren heen wel iets minder Achterhoeks gaan voelen doordat ik hier ook zo vaak niet ben”, vertelt ze. “Maar het is steeds weer heerlijk om hier terug te komen. Als mensen in de Randstad horen dat je in Zutphen woont, is het ook altijd van: ‘Oh, wat leuk!’ Het is veel reizen, maar mensen snappen ook dat het hier een fijne plek is.”

Sterre is de jongste in een gezin met vier kinderen. Ze woont als enige nog bij haar ouders, die haar altijd gesteund hebben. “Natuurlijk heb ik het geluk dat ik in een fijn huis kan wonen en kan doen waar ik blij van word”, vertelt de zangeres. “Maar als je het hebt over wat ik heb bereikt in de muziek, in de films en online, dat heb ik zelf voor elkaar gebokst, daar heb ik zelf heel hard voor gewerkt.”

Het succes heeft geleid tot duizelingwekkende aantallen volgers op de sociale media, alleen al op Instagram zijn het er 425.000. De Zutphense blijft er nuchter onder: “Ja, het zijn er een heleboel, maar dat heeft zich door de jaren heen opgebouwd, door alles wat ik doe. Niks is mij zomaar aan komen waaien. Dat is ook wat ik anderen meegeef: wil je iets bereiken, dan moet je ondernemen, aanpakken, ervoor gaan. En doen wat je leuk vindt. Als je iets heel vet vindt, dan ga je er vanzelf voor werken.”

Ambities

De zangeres doet het op haar eigen manier, niet altijd via de gebaande paden, wel zeer succesvol. Als ze zelf een opleiding had moeten kiezen, dan was het overigens geen muziekopleiding geweest. Eerder iets richting journalistiek. “Ik heb altijd al gedacht: als ik ga studeren, dan moet het iets anders zijn dan wat ik al doe, iets versterkends”, klinkt het. “Het muziekgedeelte wil ik lekker zelf doen, dat wil ik allemaal zelf uitvinden. En presenteren, dat lijkt me ook heel erg leuk, dat zit er ook van jongs af aan al in.”

De voorbije jaren nam Sterre dan ook al heel wat presentatieklussen op zich. Op haar eigen YouTube-kanaal zijn – naast veel muziek – eveneens heel wat interviews te zien, waarbij de zangeres de vragen stelt aan sterren uit binnen- en buitenland, van AnneMarie, Ava Max en Benson Boone tot Britt Dekker en Anna Nooshin. Sterre produceert deze video’s zelf. “Ik ben hiermee begonnen omdat ik nog wat jong was om een televisieprogramma te presenteren”, vertelt ze. “Het mooie aan online is dat je alles kunt maken wat je wil. Het is heel leuk en het is voorbereiding op het echte werk, hopelijk.”

En acteren? Aan haar hoofdrol in De Tatta’s – met daarin onder anderen ook Leo Alkemade en Leonie ter Braak – ging al een aantal kleinere filmrollen vooraf. “Maar dit was oprecht de leukste film waarin ik heb gespeeld”, vertelt Sterre. “Dat die dan goud en platina wordt, is wel heel vet. Ze weten in de filmwereld nu wie ik ben. Als een regisseur denkt dat ik goed in een bepaalde rol pas, dan sta ik daarvoor open, maar ik ga niet actief op zoek. Het zingen is hoofdzaak, nieuwe nummers schrijven en laten horen, dat is wat ik zéker wil blijven doen.”